Hizbollah kinnitas kümnete rakettide tulistamist Iisraeli pihta

Copy
Suits tõusmas Liibanoni-Iisraeli piiri lähedal asuvast Wazzani külast Liibanonis.
Suits tõusmas Liibanoni-Iisraeli piiri lähedal asuvast Wazzani külast Liibanonis. Foto: AZIZ TAHER / REUTERS / Scanpix

Liibanoni šiialiikumine Hizbollah teatas, et tulistas reedel kümneid rakette Shebaa farmide piirkonna pihta, mis on vastus varem aset leidnud Iisraeli rünnakutele.

See on esimene kord alates 2019. aastast, mil Hizbollah Iisraeli vastu suunatud rünnaku otsesõnu omaks võtab. Hizbollah järgi oli see vastulöök Iisraeli neljapäeval korraldatud õhurünnakutele.

«Islamivastupanu tulistas kümnete rakettidega avatud alasid Iisraeli okupatsioonivägede positsioonide lähedal Shebaa farmides,» seisab avalduses.

AFP korrespondent Lõuna-Liibanonis kinnitas, et kuulis mitmeid plahvatusi ning nägi Shebaa farmide kohal suitsu kerkimas.

Iisraeli õhujõud korraldasid neljapäeval viimase seitsme aasta esimese õhurünnaku Liibanonile, reageerides teist päeva kestvale rakettide tulistamisele üle piiri.

Iisrael on korduvalt hoiatanud, et ei luba Beiruti võimuvaakumi ja Liibanoni süveneva majanduskriisi varjus oma põhjapiiri julgeolekut ohustada.

Iisraeli sõjaväeallikas väitis, et Iisrael peab Liibanoni riiki täielikult vastutavaks oma territooriumilt lähtunud rünnakute eest. Ta hoiatas Iisraeli suveräänsuse ja tsiviilisikute edasise kahjustamise eest.

Liibanonil ja Hizbollah' peavad Shebaa farmide piirkonda enda omaks, kuid ÜRO, kes peab alates 1978. aastast Lõuna-Liibanonis rahuvalvejõude, peab seda osaks Süüria Golani kõrgendikest, mille Iisrael 1967. aastal okupeeris ja 1981. aastal ühepoolselt annekteeris.

Liibanoni-Iisraeli piiril patrullivad ÜRO rahuvalvejõud UNIFIL hoiatasid olukorra eskaleerumise eest.

«See on väga ohtlik olukord, eskaleeruvat tegevust on viimase kahel päeval näha olnud mõlemal poolel,» ütles UNIFIL, lisades, et teeb tööd «takistamaks olukorra väljumist kontrolli alt».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles