USA loobus kavast tühjendada sõjaväebaasid Saksamaal ja Belgias

Copy
Transpordilennukid USA õhuväebaasis Saksamaal Ramsteinis.
Transpordilennukid USA õhuväebaasis Saksamaal Ramsteinis. Foto: AP/Scanpix

USA jätab sõdurid Saksamaa ja Belgia baasidesse, mis oli varem kavas üle anda, põhjendades otsust piirkonna kasvanud julgeolekuvajadustega, teatasid reedel Ühendriikide relvajõud.

Teadaanne märgib USA presidendi Joe Bideni kavatsust taanduda oma eelkäija Donald Trumpi plaanist USA sõdurite vähendamiseks Euroopas.

Sõjaväe teatel ei anta Saksamaal Ansbachis, Kaiserslauternis, Mannheimis, Pirmasensis, Stuttgartis and Wiesbadenis, samuti Belgias Caserne Daumeries asuvaid baase võõrustajariigile üle.

Plaanidest taandumine lähtub kasvavatest vajadustest Euroopas, teatas armee avalduses. Washington peab USA sõdurite kohalolu NATO missiooni kontekstis hädavajalikuks.

Trump teatas 2020. aasta juulis, et USA viib peaaegu 12 000 sõdurit pea 35 000-st ära Saksamaal asuvatest baasidest. Osa sõduritest kavatseti tuua kodumaale ja teised saata mujale Euroopasse.

Pentagoni ametnike sõnul on sellisteks sammudeks tarvis pikaajalist planeerimist ning sõdurite arvu koheselt vähendama ei hakatud. Hetkel on Saksamaal jätkuvalt umbes 35 000 USA sõdurit.

Aprillis teatas kaitseminister Lloyd Austin, et Pentagon saadab Saksamaale Wiesbadenisse lisaks 500 sõjaväelast. Juunis osales USA ja 25 liitlasriigi 28 000 sõdurit õppustel Defender 21.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles