Sajad tuhanded protestisid Prantsusmaal koroonapasside vastu (6)

Copy
Koroonapasside vastane meeleavaldus Prantsusmaal.
Koroonapasside vastane meeleavaldus Prantsusmaal. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Prantsusmaal toimuvad juba neljandat nädalavahetust järjest meeleavaldused esmaspäeval kehtima hakkava tervisepassi kasutuselevõtu vastu, siseministeeriumi andmetel tuli laupäeval üle riigi tänavatele umbes 237 000 inimest.

President Emmanuel Macroni algatusel kehtestatud koroonapass tähendab, et argielu toiminguteks on vaja kas tõendit täieliku vaktsineerimise kohta, negatiivset viirusetesti, või hiljutist koroonaviiruse läbipõdemist.

Prantsusmaal toimuvad järgmisel aastal presidendivalimised ning Macron loodab, et uued reeglid julgustavad kõiki prantslasi end vaktsineerima, seljatamaks koroonaviirus ja selle kiiresti nakkav delta tüvi.

Kuid viimastel nädalatel on viirusepassi vastased massiliselt tänavatele tulnud, väites, et uued reeglid piiravad kodanikuvabadusi riigis, kus isikuvabadusi peetakse äärmiselt oluliseks.

Esmaspäevast alates on vaktsiinipassi vaja restoranides ja kohvikutes, nii siseruumides kui ka välialal. Passi on vaja ka linnadevahelises ühistranspordis, kaasa arvatud kiirrongides ja riigisisestel lendudel. Metroos ja linnasiseses ühistranspordis passi vaja pole.

Passi nõuti juba alates 21. juulist kultuurisündmuste külastamisel, kinodes, teatrites ja muuseumides. Neljapäeval andis viirusepassi piirangutele heakskiidu ka Prantsuse põhiseaduskohus.

Viirusepassi vastu on ainuüksi Pariisis planeeritud mitu meeleavaldust, sajad inimesed kogunesid Pont de Neuilly metroojaama, et alustada sealt marssi linnasüdamesse.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles