Taliban vallutas Afganistani põhjaosas tähtsa Kunduzi linna (9)

Copy
Afganistani valitsusvägede sõdurid.
Afganistani valitsusvägede sõdurid. Foto: Imago/ScanPix

Taliban teatas pühapäeval Kunduzi provintsipealinna vallutamisest Afganistanis, mida kinnitas ka piirkonnas töötav AFP korrespondent.

«Kunduz on langenud; Taliban on üle võtnud linna kõik olulised rajatised,» ütles korrespondent.

Samal ajal teatatakse ka ägedast võitlusest teises põhjaprovintsi pealinnas Shar-e-pul-is, kus käivad tänavalahingud.

«Linna erinevates osades käivad ägedad tänavalahingud. Osa julgeolekujõududest on taandunud lennujaama poole,» rääkis Kunduzi provintsinõukogu liige Amruddin Wali AFP-le.

«Taliban on jõudnud linna peaväljakule. Õhuvägi pommitab neid,» ütles kohalik elanik Abdul Aziz telefoni teel. «Seal valitseb täielik kaos.»

Afganistani valitsuväed on loovutanud maapiirkonnad enamjaolt mässulistele ning näevad nüüd suurt vaeva linnade kaitsmisega.

Taliban on seni alates reedest vallutanud Afganistanis kaks provintsipealinna, kuid Kunduz oleks nii varem vallutatud Nimruzi pealinnast Zaranjist kui ka Jawzjani keskusest Sheberghanist olulisem.

Kunduz on samanimelises provintsi keskus ning puštude kõrval elab seal palju usbekke, tadžikke ja teisi rahvaid.

Samuti kestab võitlus Herati äärelinnades Afganistani lääneosas ning lõunas Lashkar Gah's ja Kandaharis.

Valitsusväed said Talibani pealetungidest pisut hingetõmbeaega, kui USA sõjalennukid pommitasid laupäeva õhtul Talibani positsioone varem hõivatud Jawzjani provintsipealinnas Sheberghanis, mis asub samuti riigi põhjaosas.

«USA väed on viimastel päevadel korraldanud mitmeid õhurünnakuid meie Afganistani partnerite kaitseks,» kinnitas USA vägede keskjuhatuse kõneisik major Nicole Ferrara Washingtonist AFP-le.

Sheberghan on usbeki rahvusest endise kurikuulsa sõjapealiku Abdul Rashid Dostumi kodukoht. Väidetavalt taandus Dostumile lojaalne omakaitse koos valitsusvägedega laupäeval Sheberghani lennujaama.

Dostum juhtis riigi põhjaosa üht suuremat omakaitseüksust ning 1990-ndatel omandas ta võitluses Talibaniga hirmuäratava maine. Teda on süüdistatud ka mässulistest vangide vastu suunatud veresaunas.

Foto on tehtud 17. juulil, kui Afganistani sõjaväelased kaitsesid Kunduzi piirkonda Talibani eest. 
Foto on tehtud 17. juulil, kui Afganistani sõjaväelased kaitsesid Kunduzi piirkonda Talibani eest. Foto: Ajmal Kakar via www.imago-images.de/Scanpix Baltics

Nimruzi keskus Zaranj langes aga reedel asekuberneri sõnul ilma lahinguteta ja see oli esimene provintsipealinn, mille Taliban vallutas.

Seni on Afganistani valitsusvägede suurimaks eeliseks peetud just linnades asuvaid tugipunkte.

Allikad: Põhja-Afganistani Sar-e-Puli linn langes Talibani kätte

Taliban vallutas pühapäeval Põhja-Afganistanis ka Sar-e-Puli linna, kinnitasid mitmed allikad AFP-le.

«Taliban on äärelinnas armeepataljoni sisse piiranud. Kõik ülejäänud linnaosad on Talibani kontrolli all,» ütles Sar-e-Puli provintsinõukogu liige Mohammad Hussein Mujahidzada.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles