Myanmari huntavastased tähistavad 1988. aasta massiülestõusu aastapäeva

Copy
Praegu koduarestis viibiv Myanmari demokaarialiikumise juht Aung San Suu Kyi.
Praegu koduarestis viibiv Myanmari demokaarialiikumise juht Aung San Suu Kyi. Foto: Reuters/ScanPix

Myanmari riigipöördevastased meenutasid pühapäeval valgustatud mobiiltelefonidega marssides 1988. aasta demokraatiameelse ülestõusu aastapäeva.

1988. aasta massidemonstratsioonid suruti veriselt maha, kuid sealt sai alguse praegu koduarestis viibiva Myanmari tsiviiljuhi Aung San Suu Kyi poliitiline teekond.

Tänu oma sütitavatele kõnedele ja positsioonile Birma (nüüdse Myanmari) iseseisvuse eest brittide vastu võidelnud kindral Aung Sani tütrena sai Suu Kyist demokraatiameelsete käilakuju ning hiljem pälvis ta Nobeli rahupreemia.

Briti suursaadik Myanmaris Peter Vowles väljendas huntavastele protestijatele oma toetust. «ÜK oli koos Myanmari rahvaga 1988. aastal ja me seisame nende kõrval ka nüüd, 2021. aastal,» ütles ta Briti saatkonna ametlikule Twitteri kontole postitatud videos.

Sõjaväehunta on õigustanud võimuhaaramist Suu Kyi ja tema juhitud Rahvusliku Demokraatialiiga (NLD) väidetava valimispettusega. Lisaks on Nobeli laureaadile esitatud rida eklektilisi süüdistusi, nagu raadiosaatjate ebaseaduslik omamine ja koroonapiirangute rikkumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles