Euroopa Liit kutsub Valgevene valimiste aastapäeval repressioone lõpetama

Copy
Valgevene president Aljaksandr Lukašenka.
Valgevene president Aljaksandr Lukašenka. Foto: Reuters/ScanPix

Valgevenes mullu 9. augustil toimunud presidendivalimistest saadik on selle maa rahvas järjepideva vaprusega võidelnud inimõiguste ja põhivabaduste austamise eest, ütles Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell tänases avalduses.

Aljaksandr Lukašenka järjekordse valimisvõiduga lõppenud valimisi nimetab Borrell võltsituiks.

«Lukašenka režiim surus maha omaenda ühiskonna, süvendades järjekindlalt lõhet Valgevene rahvaga,» seisab avalduses.

«Opositsiooni ja demokraatlike jõudude esindajad ning tuhanded kodanikud ühiskonna kõigist kihtidest on kas seletamatutel asjaoludel surnud või kinni peetud või olnud sunnitud riigist lahkuma ja elama paguluses.»

Borrell rõhutab samuti, et Lukašenko režiim on alustanud hästi organiseeritud repressioone ja hirmutamiskampaaniat kodanikuühiskonna ning inimõiguslaste vastu, viies läbi vabaühenduste ja vaba meedia hävitamist.

Avaldus toob esile meelevaldsed kinnipidamised, õiglase kohtupidamise eiramise ning sajad dokumenteeritud piinamisjuhtumid.

Rahvusvahelistele normidele esitati Borrelli sõnul väljakutse Ryanairi reisilennuki sundmaandamisega Minskis 23 mail ning kaitsetute migrantide ärakasutamisega oma poliitiliste eesmärkide nimel.

Repressiivse poliitika sihtmärgiks on saanud Poola kogukond Valgevenes.

Borrell märgib, et Euroopa Liidu sanktsioonide tühistamine saab võimalikuks siis, kui Valgevene asub järgima demokraatia ja õigusriigi põhimõtteid, austab inimõigusi ning lõpetab repressioonid.

Samuti peab režiim «vabastama ja tingimusteta rehabiliteerima üle 600 poliitvangi ning osalema tõsises, usaldusväärses ja kaasavas poliitilises protsessis, mille tulemuseks on vabad ja õiglased valimised OSCE vaatlejate pilgu all».

Kui sellised sammud astutakse, saab avalduse kohaselt Valgevenele osaks ka Euroopa Liidu igakülgne abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles