Rwanda ja Mosambiigi väed hõivasid džihadistide kantsi

Copy
Mosambiigi sõdurid Mocimboa da Praia tänavatel patrullimas.
Mosambiigi sõdurid Mocimboa da Praia tänavatel patrullimas. Foto: AFP/SCANPIX

Rwanda väed, kes saadeti juulis toetama Mosambiiki võitluses islamiäärmuslastega riigi põhjaosas, teatasid, et saavutasid kontrolli riigi põhjaosas asuva võtmetähtsusega sadamalinna Mocimboa da Praia üle.

«Rwanda ja Mosambiigi võitlejad vallutasid Mocimboa da Praia sadamalinna, mis oli üle kahe aasta mässuliste kantsiks,» säutsus Rwanda kaitsevägi.

Vägede kõneisik Ronald Rwivanga kinnitas seda AFP-le, öeldes, «Jah, (Mocimboa da Praia) langes».

Mässulised tegid 2017. aasta oktoobris sadamalinnast oma esimesed rünnakud ning sestsaati oli Mocimboa da Praia Islamiliiduga (IS) seotud mässuliste rühmituse Al-Shabaab peakorteriks.

Mocimboa da Praia «oli mässuliste viimane kants ning võitluse esimene faas lõppes islamistide minemakihutamisega,» ütles Rwivanga tekstisõnumis.

Rwanda saatis juulis Mosambiigi armee toetuseks 1000 sõdurit, et saada uuesti kontrolli alla riigi põhjaosas asuv Cabo Delgado provints, kus asub üks Aafrika suurimaid vedelgaasi maardlaid.

Rwanda armee teatas läinud nädalal esimestest edusammudest võitluses mässulistega, öeldes, et nad aitasid Mosambiigi armeel taastada kontrolli Awasse üle, mis on väike, aga strateegilise tähtsusega asum Mocimboa da Praia lähedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles