Iraani asepresidendiks saab USA mustas nimekirjas olev Mokhber

Copy
Ebrahim Raisi.
Ebrahim Raisi. Foto: Javad Salarheyli

Iraani vastne ultrakonservatiivist president Ebrahim Raisi nimetas pühapäeval oma esimeseks asepresidendiks USA sanktsiooninimekirjas oleva mõjuvõimsa riikliku sihtasutuse juhi Mohammad Mokhberi, teatati presidendi ametlikul kodulehel.

Iraani ajakirjandus spekuleeris juba kaua Mokhberi määramisest sellele ametikohale. Mokhber on juhtinud aastaid Setadi ehk Imaam Khomeini korralduste sihtasutust. Asutuse nimi viitab islamivabariigi rajajale ajatolla Ruhollah Khomeinile.

Mokhberi määras aastal 2007 sellele ametikohale riigi kõrgeim usujuht ajatolla Ali Khamenei, enne seda töötas ta mitmetel ametikohtades Khuzestani provintsis.

1980. aastate lõpus asutatud Setadi algsed varad pärinevad eraomandi võõrandamisest pärast 1979. aasta islamirevolutsiooni.

Sestsaati on sihtasutusest saanud hiigel äriimpeerium, mille alla kuuluvad igas vallas, sealhulgas ka tervishoiusektoris tegutsevad ettevõtted. Setadile kuuluv Barekati sihtasutus tootis Iraani esimese koroonaviiruse vaktsiini, mis sai juunis erakorralise kasutusloa.

USA rahandusministeerium lisas nii Setadi, kui Mokhberi jaanuaris musta nimekirja. Washingtoni sõnul on Setadil «osalus pea kõigis Iraani majandussektorites, sealhulgas energia-, telekomi- ja finantsteenuste sektoris».

Mõõdukalt Hassan Rouhanilt ameti üle võtnud Raisi andis neljapäeval parlamendi ees ametivande ning peab kahe nädala jooksul esitama oma valitsuse koosseisu.

Lääs on kritiseerinud Iraani kohtusüsteemi endist juhti, süüdistades teda inimõiguste rikkumises ning USA lisas ta 2019. aastal sanktsiooninimekirja.

Oma kabinetiülemaks määras Raisi endise kohtute kõneisiku Gholamhossein Esmaili, kes on EL-i sanktsiooninimekirjas.

Esimest korda pandi ta musta nimekirja 2011. aastal Iraani vanglate ülemana «tõsiste inimõigusrikkumiste eest».

Raisi ametiajal hakkab võim koonduma konservatiivide kätte, kes võitsid ka 2020. aasta parlamendivalimised, kus paljud mõõdukad ja reformimeelsed kandidaadid diskvalifitseeriti.

Pühapäeval valiti Teherani linnapeaks ultrakonservatiivne parlamendiliige ja tänavuste presidendivalimiste kandidaat Alireza Zakani, teatas riiklik uudisteagentuur IRNA.

Ta sai häälteenamuse linnavolikogus, kus on ülekaalus konservatiivid, kuid ei saa asuda ametisse enne taandumist parlamendist.

Tema eelkäijaks oli pika staažiga riigiametnik Pirouz Hanachi, keda peeti reformimeelsete liitlaseks.

Zakani oli seadusandja aastatel 2004-2016 ja pääses parlamenti uuesti ka pärast 2020. aasta valimisi.

Ta on 55-aastane meditsiiniprofessor, kes presidendivalimiste konkurentsis Raisiga välja langes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles