ÜRO esitleb esmaspäeval uut kliimaraportit (1)

BNS
Copy
ÜRO peasekretär António Guterres ärgitas maailma riike kiiresti heitgaase vähendama.
ÜRO peasekretär António Guterres ärgitas maailma riike kiiresti heitgaase vähendama. Foto: Mark Garten/UN Photo/Imago Images/Xinhua/Scanpix

ÜRO kliimateadlased avaldavad esmaspäeval oma kauaoodatud prognoosi temperatuuri ja meretaseme tõusule, kolm kuud enne kliimakonverentsi Šotimaal.

195 riigi esindajad kiitsid reedel pärast kaks nädalat kestnud läbirääkimisi heaks ÜRO Valitsustevahelise Kliimamuutuste Nõukogu (IPCC) värske kliimaraporti kokkuvõtte poliitikakujundajate jaoks.

Raportis maalitakse tõenäoliselt sünge pilt kiirenevast kliimamuutusest ja silmapiiril terendavatest ohtudest.

IPCC raport on esimene niinimetatud hindamisaruanne alates 2014. aastast ja selle avaldamine järgneb ohvriterohketele uputustele Indias, Hiinas ja Euroopas, aga ka ränkadele kuumalainetele Põhja-Ameerikas ja Lõuna-Euroopas.

Teadus ja maailm on alates 2014. aastast märkimisväärselt muutunud, muu hulgas on tänu tehnoloogia arengule paranenud teadlaste võime kliimamuutuse mõju hinnata ja selle edasist kulgu ennustada.

Aruandes öeldakse tõenäoliselt, et Pariisi kliimaleppe eesmärk piirata soojenemine 1,5 kraadile Celsiuse järgi ületatakse ajutiselt isegi optimistliku stsenaariumi korral. Samuti tõstetakse ilmselt prognoosi meretaseme tõusule.

Raport peegeldab ka edusamme niinimetatud atributsiooni-uuringutes, mis lubavad teadlastel kiiremini ja täpsemini välja selgitada, mil määral on kliimamuutus suurendanud üksikute äärmuslike ilmastikusündmuste astet või tõenäosust.

Vähem kui kolme kuu pärast algab Glasgow's ÜRO kliimakonverents COP26, mida nähakse otsustavana kliimamuutuse pidurdamiseks.

«See (raport) on seni kõige karmim hoiatus, et inimkäitumine kiirendab muret tekitavalt globaalset soojenemist ja seetõttu on COP26 hetk, mil me peame asju õigesti tegema,» ütles COP26 president Alok Sharma nädalavahetusel.

«Me ei saa endale lubada ootamist kaks aastat, viis aastat, kümme aastat. Praegu on see hetk,» ütles ta.

IPCC raportil on veel kaks osa, mis avaldatakse tuleval aastal.

Esimene neist, kus käsitletakse kliimamuutuse mõju, avaldatakse järgmise aasta veebruaris, ja teine, kus käsitletakse lahendusi emissiooni vähendamiseks, kuu aega hiljem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles