USA ja ÜK kehtestasid Lukašenko režiimile uued sanktsioonid

Copy
Joe Biden.
Joe Biden. Foto: WIN MCNAMEE

USA kehtestab esmaspäeval uued sanktsioonid Valgevene presidendi Aleksandr Lukašenko režiimile, mida süüdistatakse oponentide jõhkras mahasurumises, ütles Valge Maja kõrge ametnik.

President Joe Biden allkirjastab vastava täitevkorralduse seoses «jätkuva rünnakuga valgevene rahva demokraatlike püüdluste ja inimõiguste vastu, riigiüleste repressioonide ... ja korruptsiooniga.»

1994. aastast võimul olev Lukašenko on oma oponente represseerinud alates mullustest, paljude vaatlejate hinnangul ebaausate valimiste järel puhkenud pretsedenditutest meeleavaldustest.

Esmaspäeval rahandusministeeriumi rakendatavad sanktsioonid märgivad aasta möödumist valimistest, mida USA ametiisik nimetas võltsituiks.

«Tänaste sammudega täidab president Biden oma lubaduse Valgevene režiim oma rikkumiste eest vastutama panna,» lausus ta.

Uute sanktsioonidega võetakse sihikule võtmetähtsusega instutsioonid ja Lukašenko toetajad, sealhulgas Valgevene olümpiakomitee, mitmed ärijuhid ja ettevõtted nagu Valgevene pank.

Nimekirjas on ka üks Valgevene suuremaid riiklikke ettavõtteid Belaruskali, mida on nimetatud režiimi ebaseadusliku jõukuse allikaks.

Valgevene olümpiakomiteele pannakse süüks rahapesule kaasaaitamist, sanktsioonidest ja viisakeeldudest möödahiilimist.

Lääneriigid on juba kehtestanud Lukašenkole ja tema režiimile terve rea sanktsioone, kuid nende mõju näib olevat piiratud seoses üles soojendatud suhetega võtmeliitlase ja laenuandja Venemaaga.

Inimõigusrühmituse Viasna andmeil on Valgevenes praegu 603 poliitvangi.

USA ärgitab korraldama rahvusvahelist juurdlust Ryanairi lennu sundmaandamise suhtes, nõuab kõigi poliitvangide vabastamist ning vabu ja õiglaseid valimisi.

Ka Suurbritannia laiendas esmaspäeval oma sanktsioone Lukašenko režiimi suhtes.

«Lukašenko režiim jätkab demokraatia lämmatamist ja inimõiguste rikkumist Valgevenes,» ütles Briti välisminister Dominic Raab.

«Need sanktsioonid näitavad, et ÜK ei aktsepteeri Lukašenko samme pärast võltsitud valimisi,» lisas ta.

Suurbritannia ühines juunis USA, Kanada ja Euroopa Liidu sanktsioonidega, kui Valgevene võimud vahistasid opositsioonilise ajakirjaniku Raman Pratasevitši.

Sanktsioonipakett keelab muu hulgas Valgevene lennufirmadel lennata üle Suurbritannia või seal maanduda. Keelatakse ka kaubandus kaaliumi, naftatoodete, jälgimisvahendite ja -tehnoloogia ning kahetise otstarbega toodetega.

Välisministeeriumi sõnul kärbitakse nende sammudega Lukašenko režiimi tuluallikaid ja piiratakse tema juurdepääsu vahenditele, millega rahvast represseerida

Mitmeid piiravaid meetmeid rakendatakse ka rahanduse ja kindlustuse valdkonnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles