Austraalia keeldus ÜRO kliimaraporti järel kliimaeesmärke seadmast

BNS
Copy
Austraalia peaminister Scott Morrison
Austraalia peaminister Scott Morrison Foto: LUKAS COCH/EPA/Scanpix

Austraalia konservatiivne peaminister tõrjus teisipäeval üleskutseid võtta vastu senisest ambitsioonikamaid kliimaeesmärke, öeldes, et riik teeb kliimamuutuse lahendamiseks piisavalt.

ÜRO avaldas esmaspäeval šokeeriva kliimaraporti, kus hoiatati, et katastroofiline kliimamuutus leiab aset seni oodatust palju kiiremini. Peaminister Scott Morrison ütles raporti järel, et ei sea riigile kindlat eesmärki jõuda süsihappegaasi emissiooni netonullini.

«Austraalia teeb oma osa,» ütles ta. «Ma ei allkirjasta tühja tšekki austraallaste nimel ilma plaanideta.»

Austraalia on kliimakriisi eesrindel, kuivõrd see on üks maailma suuremaid fossiilsete kütuste eksportijaid, aga ka ägenevate looduskatastroofide ohver.

Viimastel aastatel on riik silmitsi olnud ränkade põudade, suurte võsapõlangute, üleujutuste, rannikualade erosiooni ja muude katastroofidega.

Morrison tõrjus aga üleskutset seada ametlik eesmärk süsihappegaasi emissiooni vähendamiseks või tasakaalustamiseks, mida tegid teiste seas ka liitlased, nagu USA.

«Me peame teistsuguse lähenemise võtma. Me peame keskenduma tehnoloogilistele läbimurretele, mis on vajalikud muutmaks maailma ja seda, kuidas me tegutseme,» lausus Morrison.

Paljudel Morrisoni valitsuse ministritel on lähedad sidemed kivisöetööstusega ning on kliimamuutust kas eitanud või selle mõju pisendanud.

Söekaevandamise jätkamist toetavad nii Morrisoni liberaalne partei kui opositsiooniline Tööpartei, ehkki rahvusvahelised investeeringud sektortisse on kokku kuivamas.

Austraalia emissioon elaniku kohta on üks maailma kõrgemaid ja riik on üks suuremaid kivisöe ja maagasi eksportijaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles