HRW: Kambodža tamm on hävitanud mitmekümne tuhande inimese elatise

Copy
Tamm Lower Sesan 2 Kambodžas.
Tamm Lower Sesan 2 Kambodžas. Foto: AFP/SCANPIX

Tohutu Hiina rahastusega tamm Kambodžas on minema pühkinud mitmekümne tuhande inimese elatise, samas kui selle elektritoodang jääb lubatule alla, teatas teisipäeval inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch.

400-megavatine tamm Lower Sesan 2 kuningriigi kirdeosas on tülisid põhjustanud juba ammu enne selle avamist 2018. aastal.

Kalandusekspertid olid hoiatanud, et tammi rajamine Sesani ja Srepoki jõe ühinemiskohta seab ohtu kalavarud, millest sõltuvad miljonid inimesed Mekongi lammidel.

Kümned tuhanded inimesed jõe ülem- ja alamjooksul on kaotanud suure osa oma elatisest, järeldati HRW teisipäeval avaldatud raportis.

«Lower Sesan 2 tamm uhtus minema elatise põliselanike ja etniliste vähemuste kogukondadelt, mis elasid varem kommunaalselt ja naturaalmajanduslikult, elatudes kalastamisest, metsakorilusest ja põllumajandusest,» ütles HRW-i Aasia direktor John Sifton.

«Kambodža võimud peavad vaatama üle projektiga seonduvad hüvitise, ümberasumise ja elatise taastamise meetodid.»

Projekt nõudis umbes 5000 inimese ümberasumist ja loodeti, et sellega hakatakse tootma kuuendikku Kambodža aastasest elektrivajadusest. Tootmine on seni olnud aga vaid kolmandik sellest tasemest, märkis HRW.

Tamm läks maksma umbes 780 miljonit dollarit ning on osa Hiina tohutust taristuprojektist vööndi ja tee algatus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles