Hiina kutsus tagasi Leedu suursaadiku (7)

Postimees
Copy
Hiina lipp.
Hiina lipp. Foto: Thomas Peter/Reuters/Scanpix

Peking teatas, et kutsub Leedu suursaadiku tagasi. Hiina nõudis, et Leedu vastaks neile samaga.

Tagasikutsumise põhjus on Vilniuse varasem otsus avada Taiwani esindus Leedus. Hiina, kes on Leedu samme mitmel korral kritiseerinud, leiab tänases välisministeeriumi avalduses, et see otsus õõnestab Hiina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust.

Hiina peab Taiwani oma kõige tundlikumaks territoriaalseks küsimuseks. Pekingit ajavad vihale kõik sammud, mis viitavad sellele, et Taiwan on eraldi riik.

Leedu parlament tunnistas hiljuti Hiina repressioone uiguuride vastu genotsiidina ja on suurendanud sidemeid Taiwaniga. Leedu teatas aasta alguses, et kavatseb avada oma esinduse Taiwanis. Lisaks annetati saarele 20 000 koroonavaktsiini doosi.

Siiani on Taiwaniga seadnud diplomaatilised suhted sisse 15 riiki. Paljudel teistel riikidel on de facto saatkonnad, mida sageli nimetatakse kaubanduskontoriteks.

Ameerika Ühendriigid on Leedu ja Taiwani vahelisi samme tervitanud. Nende saatkond Taiwanis sõnas: «Kõik riigid peaksid saama vabalt jätkata tihedamaid sidemeid ja tihedamat koostööd Taiwaniga,» vahendab Reuters.

Taiwani välisminister Joseph Wu ütles, et uue esinduse nimeks saab Taiwani esindus Leedus. Tavaliselt kasutatakse Taiwani esinduste jaoks Taipei nime.

Wu sõnas: «Taiwan ja Leedu on mõlemad demokraatlike institutsioonide kaitsmisel esirinnas,» vahendab Reuters. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles