Navalnõi liitlastele esitati uued kriminaalsüüdistused (2)

Copy
Vene opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi lähedane abi Leonid Volkov.
Vene opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi lähedane abi Leonid Volkov. Foto: AFP/SCANPIX

Vangistatud Kremli-kriitiku Aleksei Navalnõi kahele abile esitati uued kriminaalsüüdistused seoses "äärmuslikuks" sildistatud organisatsioonide rahastamisega, teatasid täna Vene uurijad.

Navalnõi liikumine on silmitsi enneolematu survega ja tema peamised ühendused on riigis sisuliselt keelustatud. Opositsiooniliider ise on kelmuses süüdistatuna kaheks ja pooleks aastaks vangi mõistetud.

President Vladimir Putini häälekaim kriitik saadeti trellide taha veebruaris, kui ta oli naasnud Saksamaalt, kus ta sai ravi seoses ränga mürgitamisega, mille taga arvatakse olevat Kreml.

Vene Juurdluskomitee teatas teisipäeval, et on alustanud Navalnõi liitlaste Leonid Volkovi ja Ivan Ždanovi suhtes kriminaalasja seoses «raha kogumise ja finantsteenuste hankimisega kavatsusega rahastada äärmusorganisatsiooni».

Süüdistus võib kaasa tuua kuni kaheksa-aastase vabadusekaotuse.

Volkov (40) juhtis Navalnõi nüüdseks laiali läinud regionaalkontorite võrgustikku. Ždanov (32) juhtis Korruptsioonivastast Fondi (FBK), mis avaldas uurimusi Vene eliidi varanduse kohta.

Mõlemad organisatsioonid kuulutati juunis ekstremistlikuks, võimude väitel sepitsesid need Lääne toetusega ülestõusu.

Nii Volkov kui Ždanov elavad väljaspool Venemaad ning Moskva on kuulutanud nad tagaotsitavaks.

«Mul on juba järg kadunud, kui palju kriminaalasju minu vastu algatatud on,» kirjutas Ždanov teisipäeval Instagramis.

Vene võimud blokeerisid juulis umbes 50 Navalnõiga seotud veebilehte ning liitlaste sõnul tahab meediajärelevalve peatada ka nende sotsiaalmeediakontod.

Opositsiooni teatel on Kreml teisitimõtlejate vastast hirmutamiskampaaniat septembris peetavate parlamendivalimiste eel hoogustanud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles