FOTOD Vaktsineerimispassidevastane protest Vilniuses väljus kontrolli alt (27)

Postimees
Copy

Leedu parlamendi ees protestisid täna tuhanded inimesed vaktsineerimispassi vastu. Meeleavalduse käigus sai viga ka üks politseinik.

«Me peame kaitsma riiki ja põhiseadust, et seista enda õiguste ja vaba valiku eest, /.../. Vaktsineerimine tähendab osavõttu eksperimendist,» sõnas 49-aastane farmer Ričardas Lekavičius BNS-ile.

Märtsis protestiti Vilniuses ka riigi sulgemise vastu. 
Märtsis protestiti Vilniuses ka riigi sulgemise vastu. Foto: Petras Malukas/AFP/Scanpix

Meeleavaldajad seisid parlamendi ees postritega nagu «LÕPETAGE diskrimineerimine» ja «Häbistamine, häbistamine». Politsei esindaja Julija Samorokovskaja sõnul osales meeleavaldusel umbes 5000 inimest.

Protestija Diana Verikienė leiab, et inimestel peaks lasuma vaba valik vaktsineerimise osas. «Ma tulin siia, sest ma ei leia, et valitsus hooliks inimestest,» sõnas ta.

Leedu peaminister Ingridos Šimonytės.
Leedu peaminister Ingridos Šimonytės. Foto: Zygimantas Gedvila/Scanpix

Leedu koroonaviiruse vastase võitluse esialgse plaani kohaselt on koroonapassiga võimalik külastada eluks mittevajalikke poode, avalikke üritusi nii sise- kui ka välistingimustes, ühistransporti, meelelahutuskohtasid sh restorane ja baare ning ilusalonge. Terviseminister Arūnas Dulkys sõnas, et koroonapassi nõutavates kohtades ei ole inimestel kohustus kanda maske, vahendab LRT. 

Põhipiirangute pakett jõustuks 13. septembril. «Mõned piirangud peatselt ning mõned hiljem, kuid nendevahelisest viiest nädalast piisab vaktsineerimiseks,» ütles peaminister Ingrida Šimonytė.

Protest väljus kontrolli alt 

Protestile lisati LRT andmetel veelgi politseijõude, kuna rahvamass oli muutunud agressiivseks. Lisaks loopisid protestijad politseinikke kividega, mistõttu pidid politseinikud rahva rahustamiseks pipragaasi kasutama.

Leedu siseminister Agnė Bilotaitė kirjutas ühismeedias, et protesti käigus sai haavata ka üks politseinik. «Politseinik, kes täitis oma ülesandeid, sai parlamendi lähedal vigastada. See ei liigitu rahumeelse meeleavalduse alla,» kirjutas ta. 

Siseminister lisas, et vägivald ei ole aktsepteeritav ning kõik, kes rikuvad seadust, peavad selle eest ka vastutuse võtma. 

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles