Kongo tutside sissikindral Nkunda vahistati

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rwanda võimud on arreteerinud naaberriigi Kongo DV idaosas tegutseva tugevaima sissiliikumise liidri, tutsi renegaatkindrali Laurent Nkunda pärast seda, kui viimane saabus üle piiri, et pääseda kahe riigi ühisoperatsiooni eest Põhja-Kivus.

BBC Newsi korrespondentide sõnul võib seda nimetada hämmastavaks pöördeks tutside kontrolli all oleva Rwanda valitsuse suhtumises oma pikaaegsesse liitlasse, kes on pikka aega kaitsnud riigi läänepiiri. Sissiliidri vahistamiseks avaldati riigile juba kuid tugevat survet.

Nkunda vahistamisega kõrvaldati paljude hinnangul üks takistus regioonis rahu sõlmimise teelt, kuid seal tegutsevad endiselt ka teises relvaüksused, nende seas hutude armee (FDLR), mille juhte seostatakse poolteise aastakümne taguse Rwanda genotsiidiga.

Sissikindral on vaatlejate sõnul langenud kiiresti muutunud diplomaatilise olukorra ohvriks, sest ei suutnud kaasa minna uute arengutega riikide suhetes. Enda sõnul kaitses ta Kongo DV idaosas elavaid tutsisid rivaalitsevate hutude vägivalla vastu.

Rwanda valitsus teatas aga novembris, et hakkab nüüd tegema hutu sisside mahasurumiseks koostööd Kongo DV valitsusega, mida Nkunda ei toetanud. Sellel nädalal alustasidki kahe riigi relvajõud ühisoperatsiooni Põhja-Kivu provintsis, et seal tegutsevaid relvastatud jõukusid ohjeldada.

Rwanda võimude kinnitusel põgenes Nkunda eile õhtul enne vahistamist üle piiri oma baasist Bunaganas, kus ta oli ühisarmeele kolme pataljoniga vastupanu osutanud. Temaga kaasas olnud võitlejaid kutsutakse üles relvi maha panema.

Kongo DV nõuab juba Rwandalt sissikindrali väljaandmist, et tema üle kohut mõista. Kigali pole esialgu teatanud, kas oma endine liitlane antakse naaberriigi võimudele üle või mitte. Nkundale lojaalseks peetakse veel kuni paari tuhat võitlejat, kelle edasine tegevus pole teada. Osa tema liikumise sissidest asus juba varem koostööle valitsusega.

Nkunda rühmitus CNDP alustas mullu augustis laialdast pealetungi Põhja-Kivus, tõrjudes tagasi Kongo DV keskvalitsuse väed. See võitlus sundis aga kodudest põgenema rohkem kui veerand miljonit inimest, mis tõmbas taas rahvusvahelise kogukonna tähelepanu regioonis valitsevale olukorrale.

Humanitaarkatastroofi kartnud inimõigus- ja abiorganisatsioonid süüdistasid siis mõlemat vaenupoolt arvukates mõrvades, vägistamistes ja piinamistes. Samuti süüdistatakse kõiki konflikti osapooli soovis sada enda valdusse piirkonna maavarasid, mida seal leidub rikkalikult kulla, tina ja nn koltaani näol.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles