Hiinas vangi pandud Kanada ärimees on kohtunud Kim Jong-uniga

Copy
Kanada ärimees Michael Spavor 2014. aasta Kim Jong-uniga.
Kanada ärimees Michael Spavor 2014. aasta Kim Jong-uniga. Foto: KCNA/AFP/Scanpix

Kanada ärimehel Michael Spavoril, kelle Hiina kohus täna spionaažis süüdistatuna 11 aastaks vangi mõistis, on rohkesti sõpru kõrgetel ametikohtadel ning ta on kohtunud isiklikult Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga.

Korea keelt oskav Spavor on üks vähestest lääneriikide kodanikest, kes on kohtunud Kimiga pärast 2011. aastat, mil too võimule tuli.

Nimelt aitas kanadalane korraldada endise NBA staari Dennis Rodmani visiiti Pyongyangi, kus korvpallur sõbrunes Kimiga ja laulis kord isegi talle sünnipäevalaulu.

Ka Spavorist on pilte, kus istub Kimi jahi pardal otse liidri kõrval ning naudib koos temaga sigarette ja kokteile.

Teistel piltidel kätlevad mehed, näod laial naerul.

Spavor elas aastaid Hiinas Dandongi linnas, mis asub Põhja-Korea piiril. Ta juhtis mittetulundusühingut Paektu Cultural Exchange, mis edendas spordi-, kultuuri- ja ärisuhteid muu hulgas Põhja-Koreaga. Pärast 2018. aastat, kui Spavor Hiinas kinni peeti, ei ole vabaühendus sotsiaalmeedias ühtki postitust teinud.

Spavor keskendus välisettevõtete vahendamisele Põhja-Koreasse, millele on kehtestatud tuuma- ja raketiprogrammi tõttu arvukalt sanktsioone.

Alberta provintsist Calgaryst pärit Spavor huvitus Põhja-Koreast 1990. aastatel lühivisiidil Souli. 2005. aastal elas ta ühe Kanada vabaühenduse heaks töötades Pyongyangis.

Spavor on üks kahest kanadalasest, kes vahistati 2018. aasta detsembris väidetavalt kättemaksuks Huawei finantsjuhi Meng Wanzhou kinnivõtmise eest Vancouveri lennujaamas. Teine kanadalane on diplomaat Michael Kovrig.

Eelmise aasta juunis esitati mõlemale ametlik spionaažisüüdistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles