Poola parlamendis võeti vastu vastuoluline meediaseadus

Copy
Meeleavaldajad kolmapäeva õhtul parlamendi ees.
Meeleavaldajad kolmapäeva õhtul parlamendi ees. Foto: Czarek Sokolowski

Poola parlament võttis kolmapäeva hilisõhtul vastu vastuolulise seaduse, mis kriitikute väitel piirab meediavabadust ja mõjub ilmselt negatiivselt suhetele Ühendriikidega.

Uus seadusandlus sunnib USA meediahiiglast Discovery müüma oma enamusosaluse Poola erameediaettevõttes TVN, mille kanal TVN24 on olnud Poola valitsuse suhtes äärmiselt kriitilise hoiakuga.

Kriitikud kardavad, et seadusega püütakse kanalit riigi kontrolli alla saada.

Parlamendi teatel püütakse seadusega seevastu takistada soovimatutel võõrvõimudel Poola meediaettevõtete üle kontrolli haaramist. Seaduse kohaselt ei tohi mitte-Euroopa omanikud omada Poola meediafirmade enamusaktsiaid.

Seadus on vallandanud Poolas meeleavaldusi. Tuhanded inimesed protesteerisid seaduse vastu üleriigiliselt ka kolmapäeva hilisõhtul.

Poola parempoolne võimurerakond Seadus ja Õiglus (PiS) kaotas kolmapäeval parlamendienamuse, sest väike koalitsioonipartner otsustas lahkuda juba eelpoolmainitud seaduse tõttu.

Peaminister Mateusz Morawiecki heitis erakonna Kokkulepe esimehe ja asepeaministri Jarosław Gowini teisipäeval valitsusest välja. Gowini partei teatas seepeale, et lahkub ametlikult valitsuskoalitsioonist.

Sellega jäi PiS ilma napist enamusest parlamendis, kuid sai seevastu mõned hääled opositsioonilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles