Leedu suursaadikul kästi Hiinast lahkuda (1)

BNS
Copy
Diana Mickeviciene
Diana Mickeviciene Foto: Reuters/ScanPix

Leedu suursaadik Diana Mickeviciene teatas kolmapäeval, et tal kästi Hiinast lahkuda.

Suursaadik oli just Hiina pealinna Pekingisse tagasi sõitnud, kui talle öeldi, et ta peab esimesel võimalusel Vilniusesse naasma.

«Saabusin just Pekingisse, et saada teada, et mul palutakse lahkuda,» ütles naine kolmapäeva hilisõhtul saadetud elektronkirjas uudisteagentuurile AFP.

Leedu president Gitanas Nausėda ütles teisipäeval, et Leedu iseseisva riigina otsustab ise, milliste riikidega suhteid arendada, samas avaldas ta lootust, et Hiina mõtleb oma Vilniuse saadiku tagasikutsumise osas ümber.

President kinnitas, et Leedu lähtub 1991. aastast, mil loodi diplomaatilised suhted, «ühe Hiina» poliitikast.

«Leedu-Hiina suhted peavad rajanema vastastikusel lugupidamisel. Vastasel juhul muutub suhtlus ühepoolseteks ultimaatumiteks, mis on riikidevahelistes suhetes vastuvõetamatu. Samas otsustab Leedu iseseisva riigina ise, milliste riikide või aladega oma rahvusvahelisi kohustusi rikkumata majandus- ja kultuurisuhteid arendada,» seisis BNS-i jõudnud Nausėda kommentaaris.

«Loodame, et Hiina mõtleb ringi ja muudab oma otsust. Me näeme Hiinaga poliitilise, majandusliku ja kultuuriliste suhete arendamise väljavaadet, kuid see ei tohi olla ühesuunaline liikumine,» lisas president.

Hiina kutsus Leedu-Taiwani suhete süvenemise tõttu tagasi oma Vilniuse saadiku ja tegi ettepaneku, et ka Leedu oma saadiku Pekingist tagasi kutsuks.

Hiina välisministeerium põhjendas oma sammu Leedu otsusega avada Taiwanil oma esindus.

Taiwan teatas oma esinduse avamisest Hiinast eraldi mõne nädala eest ja see peab alustama tööd veel sel suvel. Leedu avab Taiwanil oma kaubandusesinduse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles