ÜRO eksperdid kutsuvad jälgimistehnoloogiale moratooriumi kehtestama

Copy
Nuhkavara Pegasus tootva Iisraeli ettevõtte NSO Group veebileht.
Nuhkavara Pegasus tootva Iisraeli ettevõtte NSO Group veebileht. Foto: AFP/SCANPIX

ÜRO eksperdid kutsusid täna üles kehtestama rahvusvahelise moratooriumi jälgimistehnoloogia müügile, kuni luuakse regulatsioonid inimõiguste kaitsmiseks.

Inimõigusorganisatsioonid ja meediaväljaanded avaldasid läinud kuul raporti, mille järgi võisid valitsused kasutada Iisraeli firma NSO Group nuhkvara Pegasus, et luurata aktivistide, ajakirjanike ja poliitikute järele.

Nuhkvara võimaldab telefoni kaamera või mikrofoni sisselülitamist ja andmete kogumist.

«On äärmiselt ohtlik ja vastutustundetu lubada jälgimistehnoloogia ja -kaubanduse sektoril tegutseda inimõigustevaba alana,» ütlesid ÜRO inimõiguseksperdid avalduses.

Avaldusele andsid allkirja kolm inimõiguste eriraportööri ja inimõigustele ning hargmaistele firmadele keskenduv töörühm.

«Me kutsume rahvusvahelist kogukonda töötama välja kindlat regulatiivset raamistikku, et ennetada, leevendada ja heastada jälgimistehnoloogia negatiivset mõju inimõigustele; seniks kehtestama aga moratooriumi selle müügile ja tarnele,» öeldi avalduses.

Samuti kutsuti Iisraeli üles heitma valgust meetmetele, mida see võttis NSO ekspordi ülevaatamiseks.

Iisraeli kaitseministeerium on loonud komitee NSO tegevuse ülevaatamiseks, sealhulgas hindamaks protsessi, mille kaudu andi sellele ekspordilubasid.

Pegasuse väidetavate sihtmärkide nimekirjas oli vähemalt 600 poliitikut, 180 ajakirjanikku, 85 inimõiguslast ja 65 ärijuhti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles