Põhjamaad annavad asüüli võõrvägesid teenindanud afgaanidele

Copy
Lääne vägede heaks töötanud Afganistani tõlk. Foto on illustreeriv.
Lääne vägede heaks töötanud Afganistani tõlk. Foto on illustreeriv. Foto: AFP/SCANPIX

Taani pakub võõrvägede Afganistanist lahkudes ajutist varjupaika umbes 45 afgaanile, kes teenisid tema üksuste juures. Taanlaste eeskuju järgivad ka teised Põhjamaad.

«Meil on ühine kohustus aidata afgaane, kes on oma sidemete ja panuse tõttu Taani tegevusse Afganistanis nüüd ohus,» ütles välisministeerium kolmapäeval ja tõdes, et Afganistani julgeolekuolukord on tõsine.

Taani relvajõudude või saatkonna heaks töötanud afgaanidele pakutakse Taani evakueerimise võimalust ja kaheaastast elamisluba, ütles ministeerium.

Soome välisminister Pekka Haavisto ütles, et valitsus püüab leida võimaluse vähemalt mõnekümne Soome vägede heaks töötanud afgaani evakueerimiseks. Ka Rootsi peab sama plaani.

Rahvusvaheline koalitsioon peaks lõpetama vägede väljaviimise septembris, vägivald riigis kasvab aga üha, sest Taliban on pealetungil ning tema kätte langevad üha uued seni valitsuse kontrolli all olnud linnad.

Juulis evakueeriti Afganistanist esineme rühm USA heaks töötanud afgaane, ka Saksamaa ja Suurbritannia on hakanud oma kohalikku personali ära tooma.

Arvatakse, et Taliban on tapnud sadu võõrvägede heaks töötanud afgaane ja nende perekonnaliikmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles