Venemaal vahistati hüperhelisüsteeme uuriv teadlane

Copy
Venemaa politsei. Foto on illustreeriv.
Venemaa politsei. Foto on illustreeriv. Foto: Donat Sorokin

Venemaal vahistati neljapäeval riigireetmises kahtlustatuna hüperhelirakettidele spetsialiseeruva instituudi juht ja peainsener Aleksandr Kurganov, vahendasid Vene uudisteagentuurid.

Veel ühe teadlase vahistamine riigireetmise kahtluse alusel langeb ajale, mil Venemaa on jõudnud hüperhelirakettide arendamisel teistest suurriikidest ette.

Vene president Vladimir Putin on nimetanud rakette «alistamatuks».

Raketid liiguvad mitmekordse helikiirusega ja suudavad õhus manööverdada, mis teeb neist kõrvale põiklemise või nende kahjutuks tegemise tavapäraste vahenditega keeruliseks.

Uudisteagentuurid Interfax ja TASS vahendasid, et Kurganov vahistati julgeolekubüroo FSB erioperatsiooni käigus.

Kurganov võeti vahi alla kuni 9. oktoobrini, teatas Moskva Lefortovo ringkonnakohus.

73-aastast teadlast süüdistatakse tema uurimistööga seonduva «salateabe» edastamises võõrriigi kodanikule. Riiklik uudisteagentuur RIA Novosti teatas, et rohkem üksikasju ei avaldata.

Riigireetmise kaasused, mis toovad kaasa 12-20-aastase vanglakaristuse, on Venemaal tavaliselt salastatud.

Kurganov juhtis Hüprehelisüsteemide Teadusliku Uurimise Ettevõtet, mis baseerub Peterburis.

Firma veebilehel antud eluloos öeldakse, et Kurganov on kirjutanud üle 120 teadusartikli ning juhib hüperhelitehnoloogia alast teadustööd.

Samuti osales ta rahvusvaheliste ühenduste töös ja «täitis paljude maailma riikide tellimusi».

Venemaa katsetas läinud kuul edukalt laevalt tulistatavat raketti Zircon, mis liikus seitsmekordse helikiirusega. Lisaks on Venemaa hüperhelirelvade arsenalis raketikompleksid Avangard ja Kinžal. Pole aga tõendeid, et Kurganov oleks rakettide arendamises otseselt kaasa löönud.

Tema vahistamisega laienes teadlaste nimekiri, kelle Moskva on viimastel aastatel riigireetmises kahtlustatuna kinni võtnud.

Aprillis vahistati füüsikaprofessor Valeri Golubkin, kes töötas Žukovski aerodünaamika instituudi (TsAGI) heaks.

Detsembris vahistati TsAGI töötaja Anatoli Gubanov, keda süüdistati salajase teabe edastamises Läänele. Gubanov keskendus hüperhelilennukite arendamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles