USA vabariiklased sarjasid Bideni poliitikat Afganistanis

Copy
Mitch McConnell.
Mitch McConnell. Foto: Jim Lo Scalzo

Senati vabariiklaste liider Mitch McConnell ja mitmed tema parteikaaslased kritiseerisid neljapäeval teravalt president Joe Bideni poliitikat Afganistanis, mida nimetasid muu hulgas vastutustundetuks.

«Afganistan vangub tohutu ning samas ennustatava ja ärahoitava katastroofi suunas,» ütles McConnell ametlikus avalduses.

«Bideni administratsioon on koju toomas USA ametnikke ja palvetab islamiäärmuslaste poole, et need säästaksid meie saatkonda, kui nad valmistuvad Kabuli vallutamiseks,» sõnas McConnell.

McConnell ärgitas juba juunis pärast Afganistani juhtidega kohtumist Bidenit vägede väljaviimist edasi lükkama.

«President Bideni otsus USA väed välja viia jätab meie Afganistani partnerid üksipäini silmitsi ohtudega, mille tema enda tippnõustajad tunnistavad tõsiseks ja halvenevaks,» ütles McConnell tollal.

Afganistani islamiliikumine Taliban teatas ööl vastu reedet riigi suuruselt teise linna Kandahāri vallutamisest. Talibani võitlejad on vähem kui nädalaga vallutanud juba üle kümne provintsipealinna ja võtnud piiramisrõngasse riigi põhjaosa suurima linna Mazār-e Sharīfi. Lahingud jätkuvad ka Talibani toetavates lõunaprovintsides Kandahāris ja Lashkar Gāh's.

USA välisministeerium teatas neljapäeval, et saadab sõdurid Kabuli lennujaama, et turvata saatkonnatöötajate äratoomist islamiliikumise Talibani kiire pealetungi eest.

«Vähendame veelgi oma tsiviiljalajälge Kabulis muutuva julgeolekuolukorra valguses,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price ajakirjanikele.

Price lisas samas, et saatkond jääb avatuks.

USA kaitseministeerium tegi pea kohe pärast seda aga avalduse, milles kinnitas, et Kabuli lennujaama saadetakse 3000 sõjaväelast eesmärgiga tagada saatkonnatöötajate turvaline evakueerimine.

«Esimesed jõud koosnevad kolmest jalaväepataljonist, mis on praegu keskjuhatuse vastutusalas. Nad liiguvad järgmise 24-48 tunni jooksul Kabuli rahvusvahelisse lennujaama,» sõnas kaitseministeeriumi pressiesindaja John Kirby.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles