EL hoiatas Talibani vägivallaga võimu haaramisel isolatsiooni eest (4)

Copy
Josep Borrell.
Josep Borrell. Foto: Juan Manuel Serrano Arce

Euroopa Liit (EL) hoiatas neljapäeval Afganistani islamiliikumist Taliban, et vägivallaga riigis võimu haaramisel jäävad nad isolatsiooni.

Euroopa Liit (EL) hoiatas neljapäeval Afganistani islamiliikumist Taliban, et vägivallaga riigis võimu haaramisel jäävad nad isolatsiooni.

«Kui võim võetakse jõuga ja islamiemiraat taastatakse, siis seisab Taliban silmitsi mittetunnustamise, isolatsiooni ja rahvusvahelise toetuse puudumisega ehk oodata on konflikti jätkumist ja pikaajalist ebastabiilsust Afganistanis,» ütles ühenduse välispoliitikajuht Josep Borrell.

Saksamaa teatas juba varem päeval, et loobub Afganistani rahalisest toetamisest, kui Taliban seal võimu haarab.

Välisminister Heiko Maas kinnitas ringhäälingule ZDF, et Taliban saab aru Afganistani suutmatusest ilma rahvusvahelise abita toime tulla.

«Me ei anna sellele riigile sentigi, kui Taliban võtab täieliku kontrolli, kehtestab šariaadi ning muudab riigi kalifaadiks,» ähvardas Maas.

Saksamaa on Afganistani üks suurimaid doonoreid, saates aastas 430 miljoni euro eest abi.

Islamistlik Taliban on võtnud üle politsei peakorteri Afganistani suuruselt kolmandas linnas Herātis ja hõivanud veel ühe provintsipealinna vaid 150 kilomeetri kaugusel pealinnast Kabulist.

Uudisteagentuuri AFP korrespondent edastas kaadreid politsei peakorteri kohal lehvivast mässuliste lipust.

Afganistani siseministeerium kinnitas ka, et mässuliste kätte on langenud Ghaznī linn, mis asub Kabuli-Kandahāri maantee ääres ja on oluline ühendus pealinna ning mässuliste tugipunktide vahel lõunas.

Talibani võitlejad on vähem kui nädalaga vallutanud 10 provintsipealinna ning võtnud piiramisrõngasse riigi põhjaosa suurima linna Mazār-e Sharīfi. Lahingud käivad ka Talibani toetavates lõunaprovintsides Kandahāris ja Lashkar Gāh's.

Taliban teatas ööl vastu reedet ühtlasi riigi suuruselt teise linna Kandahari vallutamisest.

Islamivõitlejad olid Kandahari piiranud juba nädalaid ja kunagise kantsi tagasivallutamine oleks Talibanile oluline taktikaline ja psühholoogiline võit.

«Kandahar on täielikult vallutatud. Pühasõdalased jõudsid linnas märtrite väljakule,» kirjutas Talibani pressiesindaja sotsiaalmeedias.

Kohalik elanik kinnitas uudisteagentuurile AFP, et valitsusväed näivad olevat taganenud väljaspool linna asuvasse sõjaväe tugipunkti.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles