Hiina tõrjus WHO üleskutset koroonaviiruse päritolu edasi uurida

BNS
Copy
Ma Zhaoxu
Ma Zhaoxu Foto: EPA/Scanpix

Hiina tõrjus reedel Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) üleskutset korraldada uus uurimine koroonaviiruse päritolu väljaselgitamiseks, öeldes, et toetab teaduslikke, mitte poliitilisi uurimusi viiruse algupära kohta.

Pekingile avaldatakse taas survet kaaluda uue uurimise alustamist üle nelja miljoni inimese tapnud pandeemia päritolu väljaselgitamiseks.

WHO rahvusvaheliste ekspertide meeskond väisas jaanuaris Wuhani linna, kust viirus esmalt avastati, ja avaldas viiruse päritolu kohta esmase raporti. Raportis ei tehtud viiruse päritolu kohta kindlat järeldust.

Neljapäeval kutsus WHO Hiinat jagama andmeid varajaste COVID-19 haigusjuhtude kohta, et uurimust jätkata.

Hiina kordas aga oma positsiooni, et esialgsest uurimusest piisas ja nüüdsed üleskutsed on poliitilised, mitte teaduslikud.

«Me oleme vastu poliitilisele jälgede ajamisele ja ühisraportist loobumisele,» ütles asevälisminister Ma Zhaoxu, viidates WHO ekspertide raportile. «Me toetame teaduslikku jälgede ajamist.»

Raportis järeldati, et kõige tõenäolisemalt jõudis viirus inimeseni nahkhiirtelt läbi vaheperemehe. Viiruse lekkimist Wuhani viroloogialaborist peeti «äärmiselt ebatõenäoliseks».

«WHO ja Hiina ühisraporti järeldusi ja soovitusi on tunnustanud rahvusvaheline kogukond ja teadlaste kogukond,» ütles Ma. «Edasist päritolu selgitamise tööd tuleb teha ainult sellest raportist lähtuvalt, mitte läbi uue uurimuse algatamise.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles