Maduro: Venezuela ei allu USA väljapressimisele ega korralda valimisi

Copy
Venezuela juht Nicolás Maduro.
Venezuela juht Nicolás Maduro. Foto: EPA/Scanpix

Venezuela juht Nicolás Maduro ütles USA üleskutse peale valmistada sanktsioonidest vabanemise nimel ette valimisi, et tema valitsus ei allu «väljapressimisele või ähvardustele».

Washingtoni üleskutse kõlas enne täna Mehhikos toimuvat valitsuse ja Venezuela opositsiooni esindajate kohtumist, mis eelneb 30. augustiks kavandatud osapoolte peakõnelustele, mida vahendab Norra.

Venezuela kannatab ränga majanduskriisi all, mida süvendavad 2018. aasta vaidlusaluste valimiste järel kehtestatud USA sanktsioonid.

Maduro ütles televisiooni vahendusel, et riik läheb kõnelustele «iseseisvalt ja sõltumatult ega allu USA valitsuse väljapressimisele või ähvardustele».

Varem on Maduro öelnud, et taotleb «kriminaalsete sanktsioonide kohest lõpetamist». USA omakorda kinnitas 2019. aastal, et ei pea Madurot valimispettuste tõttu enam legitiimseks presidendiks.

Opositsioonijuht Juan Guaidó, keda USA ja veel paljud riigid tunnustavad Venezuela üleminekupresidendina, taotleb kindlaid tagatisi valimiste läbiviimiseks ning poliitvangide, teiste seas hiljuti vangistatud Freddy Guevara, vabastamist.

Guaidó kuulutas end 2019. aastal parlamendijuhi positsiooni kasutades Venezuela presidendiks. Samuti on opositsiooni kontrollitud parlament seisukohal, et Maduro tagasivalimine 2018. aastal sisaldas pettusi. Seda arusaama jagavad USA ja Euroopa Liit.

USA endine president Donald Trump kehtestas Madurole surve avaldamiseks sanktsioonid, mis hõlmavad ka Venezuela naftaeksporti.

Ehkki kokkukukkuv majandus on sundinud miljoneid inimesi Venezuelast põgenema, on Maduro vastu pidanud, tuginedes peamiselt oma sõjaväe, Venemaa, Hiina ning Kuuba toetusele.

USA president Joe Biden on suuresti Trumpi poliitikat jätkanud, otsides nüansirikkamat ja liitlastega paremini kooskõlastatud lähenemist.

Maduro ja Guaidó ise seni veel kõnelustel ei osale, kuid tugevamad kaardid paistavad olevat valitsuse käes.

«Praegu valitseb Venezuelas ühtsus, mis toetab lahenduse leidmist terviklepingu alusel,» ütles Guaidó Twitteris postitatud videosõnumis.

Viimati pidasid Venezuela valitsus ja opositsioon Norra vahendusel 2019. aastal kõnelusi Barbadosel, kuid seal ei sündinud mingit läbimurret.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles