Nausėda andis Leedu sõjaväele erivolitused

BNS
Copy
Leedu sõdurid piiri okastraadistamas.
Leedu sõdurid piiri okastraadistamas. Foto: Reuters / Scanpix

Leedu president Gitanas Nausėda allkirjastas täna seadluse, millega andis sõjaväelastele eriolukorras piiril tegutsemiseks erivolitused.

Leedu valitsus küsis täiendavate õiguste tagamist sõjaväele riigipealt eile. Nii tekib sõjaväel võimalus Valgevene piiri läheduses patrullida ja anda täitmisele kuuluvaid korraldusi, ning kui neid ei täideta, siis ka inimesi jälitada ja vahistada.

Samuti saab sõjavägi õiguse peatada autosid ja neid läbi otsida, kasutades selleks vajadusel erivarustust.

Parlament võttis hiljuti vastu muudatused, mis võimaldavad sõjaväeüksusi eriolukorra puhul kasutada ja neile täiendavaid pädevusi anda, et vältida tõsist ohtu ühiskonnale.

Erivolitused kehtivad vaid piirialal ja migrandilaagrites eriolukorras.

Üle Valgevene-Leedu piiri on sel aastal tulnud üle 4100 migrandi.

Leedu piirivalve kaamerad salvestasid eile Valgevene piirivalvurite sisenemise Leedu territooriumile.

Leedu piirivalveteenistuse teatel sisenes Valgevene piirivalve Leedu territooriumile 1,5 meetri võrra ning pöördus seejärel koheselt tagasi.

«Leedu piirivalve peab Valgevene ametiisiku sellist käitumist vastutustundetuks ja ebaprofessionaalseks,» seisab avalduses. Samuti märgitakse, et Leedu liikuv piirivalvepatrull oli selle juhtumi ajal umbes 100 meetri kaugusel.

Üleastumise teinud Valgevene piirivalvur oli üksi ning videol on näha, et tal oli kaasas matt ning magamiskott või kokkukeeratud pontšo.

Leedu piirivalve teavitas toimunust riigi sise- ning välisministeeriumit.

Piirivalve teatas ka, et saatis viimase ööpäeva jooksul Valgevene piirilt tagasi 19 migranti. Kaks põgenikku lasti humanitaarkaalutlustel riiki sisse.

Sel aastal on Leedus Valgevene piiri lähedal kinni peetud rohkem kui 4100 ebaseaduslikult riiki sisenenud migranti.

Piirivalve teatel tahab enamik neist läbi Leedu Lääne-Euroopasse jõuda.

Leedu on kehtestanud rändesurve tõttu riigis eriolukorra. Ametiisikute hinnangul on rändevool Valgevene režiimi organiseeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles