Mehhiko president nimetas hispaanlaste vallutust läbikukkumiseks

Copy
Asteekide impeeriumi kokkuvarisemise 500. aastapäeva mälestamine Asteekide riigi kunagises pealinnas Tenochtitlánis, tänapäeval tuntud kui México.
Asteekide impeeriumi kokkuvarisemise 500. aastapäeva mälestamine Asteekide riigi kunagises pealinnas Tenochtitlánis, tänapäeval tuntud kui México. Foto: AP / Scanpix

Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador nimetas Asteekide impeeriumi kokkuvarisemise 500. aastapäeva puhul peetud kõnes Hispaania vallutust Mehhikos «korvamatuks läbikukkumiseks».

«See õnnetus, kataklüsm, katastroof või kuidas iganes soovite seda nimetada, lubab meil öelda, et vallutus oli suur läbikukkumine,» ütles ta.

President kõneles kunagise Asteekide riigi keskuses Mexico City Zócalo väljakul peetud tseremoonial, kus osalesid Mehhiko, Kanada ja USA põlisrahvaste esindajad, samuti asteekide hiilgeaja valitseja Moctezuma II järeltulijad.

«Mis tsivilisatsioonist saame me rääkida, kui miljonite inimeste elu läks kaotsi ja rahvas, impeerium või monarhia ei suutnud kolm sajandit kestnud koloniseerimise ajal taastada elanikkonda, mis oli enne sõjalist okupatsiooni?,» küsis president.

López Obrador loetles konkistadooride toodud nakkushaigusi ning süüdistas sissetungijaid ulatuslikus kullaröövis.

Ta rõhutas, et vallutamine ja koloniseerimine iseloomustavad mahajäämust, mitte tsivilisatsiooni. Varem on López Obrador kutsunud Hispaaniat ja katoliku kirikut sajandite taguste sündmust eest vabandama.

President palus ohvritelt andestust Hispaania sõjaväelise okupatsiooni pärast Mesoameerikas ja mujal praeguse Mehhiko Vabariigi territooriumil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles