Venezuela valitsus ja opositsioon käivitasid Mehhikos kõnelused

Copy

Venezuela valitsus ja opositsioon alustasid reedel Mehhikos läbirääkimisi eesmärgiga teha lõpp riiki laastavale poliitilisele ja majanduskriisile.

Eelmised kõnelused Dominikaani Vabariigis 2018. aastal ja Barbadosel 2019. aastal ei lahendanud vaidlusi president Nicolás Maduro ja opositsioonijuht Juan Guaidó vahel, keda peavad riigipeaks umbes 60 riiki.

Kumbki neist ei osalenud reedel läbirääkimiste inauguratsioonitseremoonial pealinnas Mexicos asuvas antropoloogiamuuseumis.

Selle asemel allkirjastasid mõlema poole esindajad ametlikult kokkuleppe Norra vahendatud ja Mehhiko võõrustatud dialoogi alustamisest.

Keerulised küsimused jäetakse ilmselt hilisemaks, kuid asjaosalised kohtuvad taas 30. augustil, et arutada seitsmepunktist päevakorda, mis ei hõlma Maduro lahkumist, keda opositsioon süüdistab pettusega tagasivalimises 2018. aastal.

Oodata võib teatavate sanktsioonide pehmendamist ja edusamme teemadel nagu poliitvangid, kuid võimult lahkumas Maduro ei ole, ütles Venezuela uuringufirma Datanalisis direktor Luis Vicente Leon.

Lõuna-Ameerika riigi majanduskriisi on süvendanud hulk uusi sanktsioone, mille Washington kehtestas pärast vaidlusaluseid valimisi.

USA ärgitas Madurot, endist bussijuhti, kes sai presidendiks oma mentori Hugo Cháveze surma järel 2013. aastal, tegema sanktsioonide leevendamiseks tõsiseid jõupingutusi valimiste korraldamiseks.

Maduro ütles neljapäeval riigitelevisiooni saates, et tema riik läheb kõnelustele «autonoomselt ja sõltumatult ega allu USA valitsuse väljapressimisele ja ähvardustele».

Maduro nõudis varem, et tühistataks «kõik kriminaalsed sanktsioonid», mida veavad Ühendriigid, kes teatasid 2019. aastal, et ei pea teda pärast ulatuslikke süüdistusi valimisreeglite rikkumises seaduslikuks presidendiks.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price ütles, et muu hulgas naftaembargot hõlmavad sanktsioonid on mõeldud demokraatia ja inimõiguste toetamiseks.

«Oleme samas selgelt välja öelnud, et Maduro režiim võib tuua sanktsioonidele leevendust, kui võimaldab venetsueellastele ammu oodatud vabu ja õiglasi presidendi-, parlamendi- ja kohalikke valimisi,» ütles Price ajakirjanikele.

Madurot esindas Mexicos delegatsioon, mida juhtis parlamendi spiiker Jorge Rodriguez, opositsioonimeeskonda aga poliitik ja jurist Gerardo Blyde.

Venezuela «vajab ja väärib lahendust», kirjutas Guaidó reedel Twitteris.

Guaidó, kes kuulutas end 2019. aastal parlamendi spiikrina Venezuela presidendiks, soovib garantiisid valimistingimuste osas, selget programmi presidendivalimisteks ning poliitvangide vabastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles