Saksamaa saadab sõdurid Kabuli evakueerimist toetama, Soome viib minema oma abilised

Copy
Saksa sõdurid Afganistanis.
Saksa sõdurid Afganistanis. Foto: Pool New

Saksa sõdurid osutavad abi Kabulis asuva saatkonna sakslastest ja afgaanidest töötajate evakueerimisel. Soome valmistub kiirelt evakueerima Soome riiki abistanud inimesi.

Talibani üha lähenedes Afganistani pealinnale mobiliseerib Saksamaa esimesed sõdurid niipea kui võimalik, märkis kaitseminister Annegret Kramp-Karrenbauer.

«Julgeolekuolukord Afganistanis aina eskaleerub,» tõdes ta, lisades, et sõjavägi aitab välisministeeriumil repatrieerida Saksa kodanikke ja evakueerida kohalikku personali, kes vajab Saksamaa kaitset.

Ta keeldus üksikasju täpsustamast, lisades vaid, et kaitset vajavate inimeste äratoomine Saksamaale on nüüd absoluutne prioriteet.

Välisminister Heiko Maas kinnitas reedel, et Saksamaa kärbib oma töötajate arvu Kabuli saatkonnas absoluutse miinimumini, ning et evakuatsioon leiab aset lähiajal.

USA saatis oma saatkonna töötajate ja tuhandete afgaanide evakueerimist toetama merejalaväelased.

Hulk teisi NATO partnereid, teiste seas Suurbritannia, Taani ja Hispaania teatasid reedel oma saatkonnapersonali äratoomisest Afganistanist.

Soome valmistub abilisi evakueerima

Soome valmistub kiirelt evakueerima Afganistanist Soome riiki abistanud inimesi, teatas laupäeval välisministeerium.

Reedel teatati, et valitsuse otsusega tuuakse ära kõige rohkem 130 Soome, EL-i, või NATO teenistuses töötanud inimest koos peredega.

Praegu tegeldakse logistikaga. Ühtlasi püütakse paika panna, millise ajakava alusel tuuakse EL-i ja NATO töötajad Soome ja millal on lahkumiseks valmis vastav info ja evakueeritavate asjad, ütles STT-le välisministeeriumi piirkondlik juht Veikko Kiljunen.

«Seda selgitatakse kiiremas korras,» ütles ta, rõhutades, et kõik toimub võimalikult kiiresti.

Kiljuse sõnul on inimesed, kellega seni ühendust on võetud, avaldanud soovi Afganistanist lahkuda ja tulla Soome.

«Päris kõik ei ole meil veel kirja pandud, eriti need, kes olid NATO ja EL-i poolel,» ütles Kiljunen.

Soome evakueeritavatest isikutest umbes 50 on Soomet aidanud töötajad ja nende pereliikmed ning 80 EL-i ja NATO töötajad koos peredega.

Kiljunen ei osanud öelda, kas on võimalik, et Soome saabujate arv kasvab veelgi.

«See on valitsuse otsus ja tegutseme hetkel selle alusel.»

Soome rahvusringhääling Yle ütles, et Soome ei anna esialgu elamisluba neile, kes algul töötasid Afganistani operatsiooni raames Soome heaks, vaid keskendub neile, kes olid Soome, EL-i, või NATO teenistuses viimasel ajal.

Endine välisminister Timo Soini kirjutas laupäeval oma blogis, et evakueerima peaks rohkem inimesi, kui seda valitsuse otsuse alusel praegu tehakse.

«Ütlen ühemõtteliselt ja otse: Soome peab kandma vastutust ja aitama kõiki neid tõlke, misjonitöö tegijaid ja teisi meie riigiga koostööd teinud inimesi, kelle elud nüüd ohus on,» kirjutas Soini.

«See tähendab, et neile ja nende pereliikmetele tuleb anda Soomes elamisluba ja võimaldada asüüli.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles