ÜRO Julgeolekunõukogu koguneb arutama olukorda Afganistanis

Copy
Taliban presidendipalees.
Taliban presidendipalees. Foto: Zabi Karimi

ÜRO Julgeolekunõukogu koguneb esmaspäeval arutama olukorda Afganistanis, teatasid diplomaadid.

Kohtumine algab Eesti aja järgi kell 17.00 New Yorgis asuvas ÜRO peakorteris.

Kohtumisel annab ÜRO peasekretär Antonio Guterres nõukogu liikmetele ülevaate olukorrast Afganistanis.

Kohtumine toimub Eesti ja Norra soovil.

Guterres kutsus pühapäeval islamiliikumist Taliban üles rakendama Afganistanis «äärmist vaoshoitust», kui rühmituse võitlejad kuulutasid presidendipalees võitu valitsuse üle.

«Peasekretär Antonio Guterres on eriti mures naiste ja tüdrukute tuleviku pärast, kelle raskelt kättevõidetud õigusi tuleb kaitsta,» seisis ÜRO avalduses.

Eesti välisministeerium oli juba varem teatanud, et Eesti peab liitlaste ja ÜRO Julgeolekunõukogu liikmetega New Yorgis intensiivseid konsultatsioone, et kutsuda Afganistani teemal nii kiiresti kui võimalik kokku nõukogu erakorraline istung.

«Eesti jälgib kiiresti halvenevat julgeolekuolukorda Afganistanis tähelepanelikult ning peab küsimuse arutamiseks ja olukorrale lahenduste leidmiseks vajalikuks ÜRO julgeolekunõukogu erakorralist istungit,» sõnas välisminister Eva-Maria Liimets.

«Sündmused Afganistanis on väga murettekitavad ning me peame sealset tsiviilelanikkonda toetama, vägivalla ja inimõiguste rikkumise lõpetamise nimel pingutama ja võimu jõuga ülevõtmise ühemõtteliselt hukka mõistma. Julgeolekunõukogul tuleb arutada viise, mis aitaksid olukorra rahumeelselt lahendada ning konflikti osapooltel Afganistani rahvast säästva võimujagamise kokkuleppeni jõuda,» lisas Liimets.

Eesti ja Norra on 2021. aastal ÜRO julgeolekunõukogus Afganistani teemahoidjad. ÜRO Julgeolekunõukogus räägitakse parasjagu läbi ka septembris pikendamisele tulevat UNAMA (United Nations Assistance Mission in Afghanistan) mandaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles