Suri viimane Esimese maailmasõja veteran

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Florence Green koos Briti õhujõudude esindajaga Hannah Shaw'ga ja sünnipäevatordiga aastal 2010, mil veteran sai 109-aastaseks.
Florence Green koos Briti õhujõudude esindajaga Hannah Shaw'ga ja sünnipäevatordiga aastal 2010, mil veteran sai 109-aastaseks. Foto: SCANPIX

Suri viimane Esimese maailmasõja veteran Florence Green (110), kes teenis Briti Kuninglikes Õhujõududes (RAF) naistest moodustatud abiüksuses.

Kui sõda 11. novembril 1918. aastal lõppes, siis tegutses Green ettekandjana Ida-Inglismaal lennuväebaasis ettekandjana. The New York Timesi andmetel oli naine lendamist väga kartnud.

Green nimetati ametlikult sõjaveteraniks alles aastal 2010, kui üks uurija leidis Briti rahvusarhiivist dokumendi tema teenistuse kohta.

Green suri Ida-Inglismaal King’s Lynni vanadekodus eelmisel laupäeval ja seda kaks nädalat enne 111ndat sünnipäeva.

Õhujõudude muuseumi direktori Peter Dye arvates on väga sobiv, et viimane veteran oli naine, kes võitles rindel kodumaal. Tema sõnul tuletab see meelde, et sõdimine ei piirdu üksnes lahinguväljaga, vaid see puudutab kõiki.

Florence Green, kelle neiupõlvenimi oli Patterson, sündis 19. veebruaril 1901 Londonis. Ta liitus õhujõudude naiste üksusega 17-aastasena septembris 1918.

Ta töötas ettekandjana õhujõudude baasides Narborough’s ja Marhamis.

Õhujõudude abiüksus koolitas naisi näiteks mehaanikuteks ja autojuhtideks, et mehi neist ülesannetest vabastada ja rindele saata.

Pärast sõda abiellus Florence Patterson Bob Greeniga ja nad said kolm last. BBC andmetel on vanim laps praegu 90-aastane ja noorim 85-aastane. Bob Green suri 1970. aastal.

Õhujõud teatasid osalemisest naise matustel, tema kirst kaetakse riigilipuga.

Green oli Ühendkuningriigi vanuselt kuues inimene. Viimane teada-tundud lahinguväljal võidelnud veteran oli inglane Claude Choules, kes suri 110-aastasena Austraalias mullu mais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles