Saksamaa: rahvusvaheline kogukond ei mõistnud Afganistani olukorda (6)

Copy
Heiko Maas.
Heiko Maas. Foto: Via Www.imago-images.de

Saksa välisminister Heiko Maas tunnistas esmaspäeval, et NATO liitlasriigid alahindasid Talibani pealetungi kiirust ega suutnud ette aimata Afganistani vägede võimetust sellele vastu seista.

«Seda ei saa valgeks rääkida. Me kõik – föderaalvalitsus, luureteenistused, rahvusvaheline kogukond – mõistsime olukorda valesti,» ütles Maas pressikonverentsil.

Liitlased ei suutnud arvestada võimalusega, et Afganistani relvajõud ei ole valmis Talibanile vastu seisma, märkis Maas. «See oli valearvestus meie kõigi poolt.»

Taliban haaras Afganistanis võimu pühapäeval, kui riigi valitsus kokku kukkus ja president Ashraf Ghani islamistide võitu tunnistades välismaale põgenes.

Talibani võit järgnes USA ja NATO vägede taandumisele riigist pea 20 aastat pärast nende saabumist.

Talibani naasmine võimule on vallandanud kaose Kabuli lennujaamas, kus inimesed üritavad pääseda lendudele riigist välja.

Saksa kantsler Angela Merkel nentis pärast Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) juhtkonnaga kohtumist, et olukord riigis on «mõru».

Armin Laschet, kes on CDU kandidaat Merkeli mantlipärijaks kantsleri ametikohal, nimetas Afganistanist taandumist suurimaks fiaskoks NATO ajaloos.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles