Usbekistanis sunniti maanduma 46 Afganistani sõjaväe õhusõidukit

Copy
Usbekistani sõdurid.
Usbekistani sõdurid. Foto: TEMUR ISMAILOV

Usbekistan teatas esmaspäeval, et sundis nädalavahetusel maanduma 46 Afganistani sõjaväe õhusõidukit 585 sõduriga pardal, mis ületasid seadusevastaselt piiri.

Usbekistani prokuratuuri teatel sunniti Termezi lennujaamas laupäeval ja pühapäeval maanduma 22 sõjaväe lennukit ja 24 sõjaväe helikopterit.

Piiri ületanud õhusõidukite seas oli ka Surhondarjo regioonis alla kukkunud Afganistani sõjalennuk.

Prokuratuuri teatel kukkus lennuk alla, kui see põrkas kokku seda maandumisel saatnud Usbekistani lennukiga. «Nende õhusõidukite piloodid maandusid langevarjuga,» öeldi avalduses.

Prokuratuur lisas, et Usbekistani on üle Amudarja jõe tulnud veel 158 tsiviilelanikku ja sõjaväelast, kelle suhtes on alustatud kriminaalmenetlust.

Surhondarjo piirkonna pealinnas Termezis töötav arst Bekpulat Okbojev kinnitas, et tema haiglasse toodi pühapäeval kaks Afganistani sõjaväe mundris patsienti, kellest ühel oli langevari ja luumõrad.

Okbojevi sõnul toodi veel kolm Afganistani sõdurit tema haiglasse päev varem, kui teatati 84-st ebaseaduslikult piiri ületanud sõdurist.

Usbekistani välisministeeriumi teatel on sõdurid kinni peetud ja «Afganistani poolega» peetakse läbirääkimisi nende tagasisaatmiseks.

Tadžikistan teatas esmaspäeval, et lubas Bohtari lennujaamas maanduda üle sajal Afganistani sõjaväelasel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles