USA sõjaväelennuk võttis pardale 640 Afganistani kodanikku

Copy
USA õhujõudude transpordilennuk C-17 Kabulis.
USA õhujõudude transpordilennuk C-17 Kabulis. Foto: AFP / Scanpix

Ühendriikide sõjaväe transpordilennuk C-17 võttis pardale ja evakueeris 640 Afganistani kodanikku, teatas esmaspäeval sõjaväeteemadele keskendunud USA väljaanne Defense One.

Väljaande info kohaselt on tegemist suurima inimeste arvuga, mis kunagi kõnealuse lennukitüübiga transporditud.

Pühapäeval sisenesid lennukisse sajad afgaanid, kes olid saanud evakueerimiseks loa. Inimeste lennukist eemaldamise asemel otsustas meeskond, et lennuk lahkub koos põgenevate inimestega pardal.

Lennuk lendas viimastel andmetel Afganistani pealinnast Kabulist Katari.

Sotsiaalmeedias jagatud fotodel istuvad sajad inimesed tihedalt lennuki põrandal. Päev varem levisid videod, kus inimesed jooksid lennurajal USA transpordilennukite kõrva ja osa rippus isegi lennuki kerel. Kinnitamata andmetel kukkus üks inimene õhkutõusnud lennukilt ka surnuks.

Kabuli lennujaam avati teisipäeva varahommikul Afganistani aja järgi pärast seda, kui Ühendriikide väed olid selle turvakaalutlustel tundideks sulgenud, teatas USA kindralmajor Hank Taylor.

Taylori sõnul maandus veel üks transpordilennuk C-17 USA merejalaväelastega pardal ja teine lennuk armeeüksusega, kelle ülesandeks on lennujaama turvalisust kindlustada.

Pentagoni pressiesindaja John Kirby oli varem päeval teatanud, et Kabuli lennujaamas peatati kõik tsiviil- ja sõjaväelennud, sest maandumisrajale oli tunginud hulgaliselt tsiviilisikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles