USA välisminister vestles Afganistanist Venemaa ja Hiina kolleegiga (1)

BNS
Copy
Antony Blinken.
Antony Blinken. Foto: Brendan Smialowski

USA välisminister vestles esmaspäeval Afganistani teemal Venemaa ja Hiina kolleegiga, teatas Ühendriikide välisministeerium.

Välisministeeriumi teatel rääkis Blinken eraldi Venemaa välisministri Sergei Lavrovi ja Hiina välisministri Wang Yiga, kellega arutati Afganistani julgeolekuolukorda ja jõupingutusi inimeste turvaliseks evakueerimiseks.

Välisministeerium avaldas vähe kõneluste muid üksikasju.

Venemaa välisministeeriumi teatel puudutasid Blinken ja Lavrov muu hulgas Moskva kommunikatsioonivõimalusi Afganistani erinevate poliitiliste jõududega, mille eesmärk oleks aidata tagada riigis stabiilsust ja avalikku korda. Välisministrid leppisid kokku, et jätkavad Hiina, Pakistani ja teiste huvitatud riikide osalusel konsultatsioone eesmärgiga luua tingimused võimalikult kaasavaks dialoogiks Afganistanis.

Hiina välisminister Wang Yi kinnitas telefonivestluses Blinkeniga oma valmisolekut dialoogiks Ühendriikidega Afganistani teemal, et vältida riigis kodusõda. Samas kutsus Hiina välisminister Washingtoni üles loobuma poliitika topeltstandarditest võitluses rahvusvahelise terrorismiga.

«Ühendriikidel peaks olema konstruktiivne roll Afganistani olukorra stabiliseerimisel, kaose ärahoidmisel ja rahu taastamisel,» vahendas Hiina välisministeerium Wangi sõnu. «USA kiirustav lahkumine Afganistanist avaldas olukorrale riigis kahtlemata tõsist negatiivset mõju.» 

«Faktid tõestasid taas, et meie ühiskonna ülesehitamise mudeleid on raske peale suruda riikidele, millel on täiesti erinev ajalugu, kultuur ja rahvuskombed ning kus valitsevad täiesti erinevad tingimused. Need õppetunnid väärivad tõsist järelemõtlemist,» jätkas Wang.

Samas meenutas minister, et 2020. aastal jättis USA välisministeerium terroristlike organisatsioonide nimekirjast välja Hiina provintsi Xinjiangi stabiilsust õõnestava islamiliikumise, mis on tema sõnul ilmseks näiteks USA topeltstandardite poliitikast.

«Ameerika pool peab muutma oma suhtumist ja kõrvaldama takistused Hiina ja USA koostööl Afganistanis ning rahvusvahelisel koostööl terrorismivastases võitluses,» rõhutas Wang.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles