Islandi valitsus andis rahva survele järele

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP / Scanpix

Ülemaailmse finatskriisi ja majanduslanguse tõttu raskustesse sattunud Islandi valitsusjuhi kinnitusel korraldatakse juba tänavu mais erakorralised valimised.


Iseseisvuspartei ridadesse kuuluv saareriigi peaminister Geir Haarde ise valimistel aga ei kandideeri, sest vähki põdev mees läheb veebruaris operatsioonile, vahendas AFP.

Kõige häälekamalt nõudsid opositsioonierakondade kõrva erakorralisi valimisi valitsuskoalitsiooni kuuluvad sotsiaaldemokraadid, kes näevad võimalust kasvatada toetust oma suurema koalitsioonipartneri Iseseisvuspartei arvel.

Iseseisvuspartei on olnud aastakümneid saareriigi mõjuvõimsaim erakond, kuid mida süüdistatakse suutmatuses ära hoida riiki tabanud majanduskriisi.

Lisaks Islandi suurpankade kokkuvarisemisele oktoobris, kaotas ka Islandi rahvusvaluuta kroon suure osa oma väärtusest.

Riiki tabanud raskused tõid tuhanded valitsuse tagasiastumist ja uusi valimisi nõudvad islandlased tänavatele. Nende ohjeldamiseks oli politsei sunnitud sel nädalal kasutama pisargaasi.

Island oli rahanduskriisi tõttu sunnitud laenama Rahvusvaheliselt Valuutafondilt ja naaberriikidelt miljardeid, mida kasutatakse saareriigi valuuta stabiliseerimiseks, ujuvkursile naasmiseks ja finantsregulatsioonisüsteemi ümberkorraldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles