Taliban kuulutas välja üldamnestia ja kutsus naisi valitsusse (2)

Copy
Afganistan, Kabul. 14. august
Afganistan, Kabul. 14. august Foto: HEDAYATULLAH AMID/Scanpix Baltics

Taliban kuulutas teisipäeval välja üldamnestia, sealhulgas Afganistani valitsuametnikele, ja kutsus naisi oma valitsusega liituma.

«Üldamnestia on kuulutatud välja kõigi jaoks, seega peaksite te naasma täie kindlusega rutiinse elu juurde,» teatas Taliban.

Talibani kultuurikomisjoni liikme Enamullah Samangani sõnavõtt on esimene riigijuhtimise kohta käiv kommentaar alates Talibani võimuletulekust nädalavahetusel.

«Islamiemiraat ei taha naistest ohvreid teha. Nad peaks olema valitsusstruktuurides vastavalt šariaadiseadusele,» ütles Samangani. «Valitsuse struktuur ei ole täiesti selge, kuid kogemusele tuginedes peaks sellel olema täiesti islamistlik juhtkond ja sellega peaks liikuma kõik osapooled,» lisas ta.

Ehkki pealinnas Kabulis ei ole teateid rikkumistest või lahingutest, on paljud elanikud mässulisi peljates koju jäänud. Vanem põlvkond mäletab ka nende eelmist marukonservatiivset režiimi, mida saatsid karistused nagu kividega surnuksloopimine ja amputeerimine ning avalikud hukkamised.

Teadolevalt peab Taliban läbirääkimisi mitme Afganistani endise valitsusametnikuga, nende seas endine president Hamid Karzai ja Abdullah Abdullah, kes juhtis riigi rahuprotsessi. President Ashraf Ghani põgenes riigist enne Talibani liikumist Kabuli ja tema asukoht on teadmata.

Kõnelustega kursis anonüümseks jääda soovinud ametniku sõnul on Talibani kõrge juht Amir Khan Muttaqi saabunud Katarist Kabuli. Muttaqi alustas läbirääkimisi Afganistani poliitiliste juhtidega juba enne Ghani põgenemist.

Tagasi üles