Margus Kuul: tagasi koju ehk edasi sõtta (25)

Margus Kuul
, kolonelleitnant, tavatu sõjapidamise ekspert
Copy
Ühendriikide president Barack Obama kuulutas 2009. aastal, et USA väed tuuakse Afganistanist koju 2012. aasta lõpuks, andes Talibanile märku, et USA ei kavatse Afganistani jääda. 
Ühendriikide president Barack Obama kuulutas 2009. aastal, et USA väed tuuakse Afganistanist koju 2012. aasta lõpuks, andes Talibanile märku, et USA ei kavatse Afganistani jääda. Foto: Daniel Del Zennaro/EPA/Scanpix

Kabuli langemise ajal meenutagem USA presidendi Barack Obama 2009. aasta 2. detsembril West Pointi sõjaväeakadeemia kadettidele peetud kõnet «The Way Forward Afganistan and Pakistan» («Afganistani ja Pakistani tulevik»). Kogu stsenaarium, mida praegu näeme, hakkas just siis lahti rulluma.

Üldsusele jäi märkamata, et aplausi saatel tehti teatavaks otsus Afganistanist 2012. aasta lõpuks väed koju tuua. Sellest hetkest hakkas kell Talibani radikaalsete sunniitide kasuks tiksuma, sest selgus, et USA ei kavatse Afganistani jääda.

See väike nüanss jäi vist sellepärast märkamata, et USA jätkas sõjategevust ning lõpetas suured operatsioonid alles kaheksa aastat hiljem. Konventsionaalses sõjas on see pikk aeg, kuid tavatu sõjapidamise kontekstis mitte. Al-Qaeda ja Taliban olid sel hetkel ikka veel elujõulised ning terrorivõrgustikke ei suudetud konventsionaalse sõjapidamisega peatada.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles