Biden ja Johnson leppisid kokku G7 tippkohtumises Afganistani teemadel (1)

Copy
USA president Joe Biden esinemas 16. augustil Valges Majas Afganistani teemadel.
USA president Joe Biden esinemas 16. augustil Valges Majas Afganistani teemadel. Foto: Evan Vucci / AP / Scanpix

USA president Joe Biden ja Briti peaminister Boris Johnson arutasid teisipäeval kriisi Afganistanis ning leppisid kokku G7 liidrite virtuaalse tippkohtumise korraldamises, teatas Valge Maja.

«Nad leppisid kokku G7 liidrite virtuaalse kohtumise korraldamises järgmisel nädalal, et arutada ühist strateegiat ja lähenemist,» ütles Valge Maja avalduses.

Tegemist oli Bideni esimese telefonivestlusega teise riigi liidriga pärast seda, kui Taliban nädalavahetusel Afganistani pealinna Kabuli hõivas.

Valge Maja avalduses öeldi, et Biden ja Johnson arutasid «vajadust jätkata tihedat koordineerimist liitlaste ja demokraatlike partneritega, et Afganistani-poliitika läheks edasi».

See hõlmab «viise, kuidas maailma kogukond saab anda edasist humanitaarabi ning toetada põgenikke ja teisi haavatavaid afgaane».

London teatas omakorda, et Johnson ja Biden tervitasid ÜK-USA koostööd praeguses evakueerimisjõupingutuses.

Downing Street märkis, et kahe riigi liidrid lubasid jätkata lähipäevil ja -nädalatel tihedat koostööd, et «võimaldada võimalikult paljudel inimestel riigist (Afganistanist) lahkuda».

«Peaminister ja president Biden olid üksmeelel vajaduses, et globaalne kogukond tuleks kokku hoidmaks ära humanitaarkriisi».

Johnson rõhutas ka, et ei tohi kaotada saavutusi, mida Afganistanis on viimase 20 aastaga saavutatud.

G7sse, mida juhib sel aastal Suurbritannia, kuuluvad ka Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Jaapan ja USA.

Tagasi üles