Postimees Leedus ⟩ Medininkai veretöö mälestamise varjutas praegune kriis

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Europarlamendi president David Sassoli, Leedu parlamendi spiiker Viktorija Čmilytė-Nielsen ning viimase Läti ja Eesti kolleegid Ināra Mūrniece ja Jüri Ratas seitsme kiviristi juurde pärgi asetamas.
 
Europarlamendi president David Sassoli, Leedu parlamendi spiiker Viktorija Čmilytė-Nielsen ning viimase Läti ja Eesti kolleegid Ināra Mūrniece ja Jüri Ratas seitsme kiviristi juurde pärgi asetamas.  Foto: Paulius Peleckis

Leedulased on ehitanud klaashoone ümber Medininkai piiripunkti soojaku, kus aeg 1991. aasta 31. juulil seisma jäi.

Seal sees on kõik aga täpselt samamoodi, nagu tollel saatuslikul ööl jäi: needsamad lihtsakoelised heledast puitplaadist kirjutuslauad, millel seisavad teekann, Leedu lipp, 1991. aasta kalendrid, triibuline sau ja must kettaga lauatelefon.

Ühel seinal ripub seitse mustvalget pilti: Juozas Janonis, Algirdas Kazlauskas, Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius ja Ričardas Rabavičius – taastatud Leedu piiri valvanud mehed, kelle Riia OMONi töötajad tol ööl kella nelja paiku näoga põrandale surusid ja kuklalaskudega mõrvasid. Teisel aga värvifoto Tomas Šernasest – ainsast ellujäänust, kelle rünnakus saadud ajukahjustus aheldas ratastooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles