Bideni sõnul jäävad väed Afganistani kuni kõigi ameeriklaste evakueerimiseni

Copy
Talibani võitlejad Kabulis.
Talibani võitlejad Kabulis. Foto: Rahmat Gul

USA president Joe Biden ütles kolmapäeval, et USA väed võivad vajadusel jääda Afganistani ka pärast 31. augusti lahkumistähtaega, kui see on vajalik kõigi ameeriklaste riigist evakueerimise tagamiseks.

Telekanali ABC intervjuus küsiti presidendilt, kas väed jäävad kohale, kuni kõik ameeriklased on evakueeritud.

«Jah,» vastas Biden.

«Ameeriklased peaksid mõistma, et proovime selle asja enne 31. augustit korda saada. Kui see aga ei teostu ja USA kodanikke on veel riigis, siis jääme neid kõiki ära tooma,» kinnitas president.

Presidendi sõnul teeb Taliban USA vägedega koostööd ameeriklaste lahkumiseks, kuid probleeme on USA vägesid abistanud kohalike pääsemisega lennujaama.

USA survestab islamiliikumist Talibani lubama Afganistani kodanikel Kabuli lennujaama jõuda, kinnitas Ühendriikide asevälisminister Wendy Sherman.

«Oleme näinud teateid, et Taliban, vastupidiselt nende avalikele avaldustele ja võetud kohustustele meie valitsuse ees, takistab riigist lahkuda soovivatel afgaanidel lennujaama jõudmist,» ütles Sherman ajakirjanikele.

USA kindrali Mark Milley sõnul lubab Taliban samas Afganistanis viibivatel ameeriklastel Kabuli lennujaama reisida, et riigist lahkuda.

«Taliban hõlbustab Ameerika kodanike ohutut läbipääsu lennujaama. Need on siis USA passi omanikud,» ütles USA staabiülemate ühendkomitee esimees Milley.

Biden avaldas kolmapäeval telekanalile antud usutluses ühtlasi arvamust, et Afganistanist oli võimatu ilma kaoseta lahkuda.

«Loomulikult uurime seda teemat. Siiski ei, ma ei usu, et oleks olnud võimalust sealt välja tulla ilma kaose tekkimiseta,» ütles Biden intervjuus.

Telekanal CNN tõi välja, et varem sel aastal tehtud sõnavõttudes prognoosis president siiski rahumeelset vägede väljatoomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles