Serbia meedia: Twitter käitub nagu Hitler

Copy
Twitteri logo New Yorgi kontorihoonel. Foto on illustreeriv.
Twitteri logo New Yorgi kontorihoonel. Foto on illustreeriv. Foto: Reuters/ScanPix

Serbia valitsusmeelne meedia reageeris täna raevukalt Twitteri otsusele määratleda enamik väljaandeid riigiga seotutena ning üks ajaleht võrdles sotsiaalmeediaplatvormi lausa Hitleriga.

Twitter tähistas nädala algul kõigi Serbia mõjukamate ajalehtede ja kõigi riiklike telekanalite, seal hulgas avalikõigusliku RTS-i kontod märgendiga, mis näitab seotust valitsusega.

Nii määratletakse väljaandeid olukorras, kus «riik kontrollib finantsressursside, otsese või kaudse poliitilise surve ning/või kontrolliga tootmise ja levi üle toimetuslikku sisu».

Inimõigusorganisatsioonid süüdistavad Serbia võimuparteid eesotsas populistist presidendi Aleksandar Vučićga kriitilise ajakirjanduse suukorvistamises ja meedia koondamises valitsusega sõbralikes suhetes omanike kätte.

Vučići sõnul on Twitteri määratlus väljaannetele kompliment ja ongi normaalne, et ajakirjandus teeb valitsusega koostööd.

«Te näete nüüd, kes on tegelikud tsensorid. Ma ei jõua ära oodata, kuni nad minu konto sulgevad, et minust saaks veel üks Trump maailma,» ütles president kohalikule meediale.

RTS nimetas otsust poliitiliseks ja teatas, et loobub protestiks üldse Twitterisse postitamast.

Valitsusmeelne kõmuleht Informer trükkis aga neljapäevase numbri esikaanele Adolf Hitleri pildi ja nimetas Twitterit «prpoagandasõja masinaks».

Euroopa Parlament hoiatas hiljuti ajakirjandusvabaduse kahanemise eest Serbias ja ühendus Piirideta Reporterid (RSF) märkis, et Serbia sõltumatutele ajakirjanikele saavad pea iga päev osaks valitsusmeelse meedia rünnakud.

«Serbia on nõrkade institutsioonidega riik, mis on kerge saak valitsuse tuge omava sensatsioonimaia meedia libauudistele,» leiab RSF 2021. aasta raportis.

Möödunud aastal kustutas Twitter üle 8500 konto, kuhu postitati koordineeritult 43 miljonit Serbia opositsiooni ja sõltumatut meediat kritiseerivat säutsu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles