Taliban tõhustab USAd abistanud kohalike otsinguid (3)

Copy
Talibani võitlejad Kabulis patrullimas.
Talibani võitlejad Kabulis patrullimas. Foto: Rahmat Gul

Afganistani islamiliikumine Taliban tõhustab USA ja NATO vägesid abistanud kohalike inimeste otsinguid, selgus neljapäeval ÜRO konfidentsiaalsest dokumendist.

Taliban on avalikkuses lubanud vastastele kättemaksust hoiduda.

Uudisteagentuuri AFP ajakirjanike nähtud ÜRO ohuhindamise asjatundjate koostatud dokumendist selgub, et Talibanil on nimekirjad isikutest, keda tahetakse vahistada.

Taliban on korraldanud sihtotstarbelisi niiöelda ukselt-uksele visiite isikutele ja nende pereliikmetele, keda nad tahavad tabada.

Islamivõitlejad kontrollivad ka üksikisikuid teel Kabuli lennujaama ja on rajanud kontrollpunktid kõigis suuremates linnades, mille seas pealinnas Kabulis ja Jalalabadis.

«Nad võtavad sihikule liitlastega koostööd teinud ja ennast ülesandmast keelduvate isikute pered ja karistavad neid vastavalt šariaadiseadustele,» selgitas asjatundjate rühma juhtiv Christian Nellemann.

«Prognoositav on, et NATO ja USA vägedega koostööd teinud isikud ning ka nende lähikond ja pereliikmed puutuvad kokku piinamise ja hukkamistega. See seab veelgi enam ohtu lääne luureteenistused, nende võrgustikud ning võime võidelda nii Talibani, Islamiriigi ja ka muude terroriohtudega,» lisas Nellemann.

Võitlejad värbavad kiiresti informaatoreid Talibani režiimiga koostööd tegema ja laiendavad oma sihtmärkide nimekirju. Ühendust võetakse ka mošeedega.

Taliban on pärast võimule naasmist käivitanud avalike suhete mainekampaania. Muu hulgas lubas islamiliikumine anda täieliku amnestia kõigile, kes töötasid koos valitud Afganistani valitsusega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles