Ametist lahkuv Merkel kohtub Moskvas Putiniga (2)

Copy
Saksa kantsler Angela Merkel ja Vene president Vladimir Putin.
Saksa kantsler Angela Merkel ja Vene president Vladimir Putin. Foto: Reuters/ScanPix

Peatselt Saksa liidukantsleri ametist lahkuv Angela Merkel kohtub täna Moskvas Vene presidendi Vladimir Putiniga. Kui esialgu arvati, et kõneluste peateemadeks saavad vastuolusid tekitav Nord Stream 2 ja Venemaal vangi pandud opositsionääri Aleksei Navalnõi saatus, siis nüüd langeb peatähelepanu ilmselt Talibani võimuhaaramisele Afganistanis.

Kohtumine leiab aset pingelises õhkkonnas, sest Merkeli pressiesindaja Steffen Seiberti sõnul häirib riikide suhteid ikka veel aasta eest mürgitatud ja Saksamaal terveks ravitud Navalnõi juhtum.

Vene välisministeeriumi sõnul kasutavad aga Saksamaa ja teised lääneriigid jätkuvalt Navalnõid ettekäändena Venemaa siseasjadesse sekkumiseks.

Nord Stream 2 gaasitoru peaks valmima augusti lõpuks. See saab teoks tänu Saksamaa ja projekti vastustanud USA kokkuleppele sel suvel.

Kokkuleppe saavutanud pooled hoiatasid Venemaad uute majandussanktsioonide eest ja kinnitasid, et Ukrainale tagatakse elutähtsa gaasitransiidi jätkumine.

Nord Stream 2 valmimine ei rõõmusta sellegipoolest Ukrainat, kuhu Merkel sõidab nädalavahetusel Moskva-visiidi lõppedes.

Venemaa on avaldanud lootust, et gaas hakkab uue toru kaudu Saksamaale jõudma juba sel aastal.

Merkel lahkub kantsleriametist pärast 26. septembri parlamendivalimisi. Venemaal on valimised nädal varem – 19. septembril.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles