Taliban korraldas Afganistanis inimjahi

Helena Eglit
, reporter
Copy
Lennujaamas ulatati üle tara Ameerika sõduritele beebi.
Lennujaamas ulatati üle tara Ameerika sõduritele beebi. Foto: Omar Haidari/Reuters/Scanpix

Taliban käib Afganistanis ukselt uksele ning peab jahti inimestele, kes töötasid NATO vägede või eelmise Afganistani valitsuse heaks. RHIPTO Norra Ülemaailmsete Analüüside Keskuse konfidentsiaalses dokumendis öeldi, et võitlejad ähvardavad tagaotsitavate pereliikmeid, vahendab BBC. Mittetulundusühingu sõnul jagati luureandmeid ÜRO asutuste ja eraisikutega. ​

«Talibani sihtmärgiks on praegu suur hulk inimesi ja oht on kristallselge,» ütles keskuse juht Christian Nellemann BBC-le.

Ta lisas, et kui tagaotsitavad end ise üles ei anna, võetakse ette nende pereliikmed, keda küsitletakse, võetakse vastutusele ja karistatakse šariaadi seaduse kohaselt. Nellemann hoiatas, et kõik Talibani musta nimekirja kuuluvad inimesed on tõsises ohus ning välistatud ei ole massiline hukkamine. Luureandmete kohaselt peab Taliban jahti eelkõige Afganistani sõjaväe ja politsei töötajatele.

Endine Afganistani administratsiooni julgeolekujõudude kõrge liige sõnas ajakirjanikele, et Taliban kasutab endiste luure- ja julgeolekutöötajate vahistamiseks salajasi riikliku julgeoleku dokumente, vahendab Deutsche Welle (DW).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles