Amnesty: tõendid vähemuste tapmisest näitavad Talibani palet (1)

Copy
Talibani võitleja.
Talibani võitleja. Foto: Stringer

Teated sihipärastest tapmistest Talibani vallutatud aladel andsid reedel täiendavalt põhjust hirmuks, et Afganistanis naaseb Talibani eelmise valitsusaja repressioonide juurde.

Selles kartuses on tuhanded inimesed tõtanud piiriületuskohtadesse ning Kabuli lennujaama. Võimu ülevõtmise vastu on tuldud ka tänavail protestima, kuid Taliban on need katsed vägivaldselt maha surunud.

Taliban on lubanud olla mõõdukam, kui ta oli 1990-ndatel riiki valitsedes.

Enne reedeseid palvusi ärgitasid liidrid imaame, et nad kutsuksid üles ühtsusele ning rahvast riigist mitte põgenema.

Paljud afgaanid jäävad selliste lubaduste suhtes skeptiliseks ning Amnesty Internationali ülevaade esitas reedel tõendeid sellest, et Taliban ei ole muutunud.

Inimõigusorganisatsioon kinnitas, et on saanud ühenduse inimestega, kes olid tunnistajaiks üheksa hazara vähemusse kuulunud mehe tapmisele 4.–6. juulil Ghazni provintsis Mundarakhti külas.

Hazarad on šiiamoslemid, keda Taliban on ka varem taga kiusanud.

Nende tapmiste jõhkrus «on meeldetuletus Talibani varasematest tegudest ja õõvastav näide selle kohta, mida Talibani valitsemine võib endaga kaasa tuua,» ütles Amnesty juht Agnès Callamard.

Inimõiguslased hoiatasid, et paljude tapmisjuhtude kohta võib teave puududa, sest mitmes Talibani hõivatud piirkonnas katkestati mobiiltelefoniside.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles