Tony Blair mõistis lääneriigid Afganistani hülgamise eest hukka (3)

Copy
Endine Briti peaminister Tony Blair Londonis 6. juuni 2021.
Endine Briti peaminister Tony Blair Londonis 6. juuni 2021. Foto: AFP/SCANPIX

Endine Briti peaminister Tony Blair, kes viis Ühendkuningriigi väed koos USA-ga 2001. aastal Afganistani, mõistis laupäeval hukka Afganistani nõndanimetatud hülgamise.

Need olid tema esimesed avalikud kommentaarid pärast seda, kui Afganistani valitsus eelmisel nädalavahetusel kokku kukkus. Blair kritiseeris USA motiive Afganistanist lahkumiseks, nimetades neid «lollakateks» ja ütles, et selle taga polnud mitte strateegia, vaid poliitika.

«Afganistani ja selle rahva hülgamine on traagiline, ohtlik, ebavajalik, mitte nende huvides ja mitte meie huvides,» kirjutas Blair artiklis, mis avaldati tema instituudi veebilehel.

«Me ei pidanud seda tegema. Me otsustasime seda teha.»

«Me tegime seda, kuuletudes lollakale poliitilisele loosungile »lõppematute sõdade« lõpetamise kohta, nagu meie 2021. aasta operatsioon oli kaudseltki võrreldav meie kohaloluga 20 või isegi 10 aastat tagasi.»

USA president Joe Biden kasutas mõistet lõppematud sõjad korduvalt eelmise aasta presidendivalimiste kampaaniaürituste ajal.

Blair on vastuoluline figuur ÜK-s ja ka teistes riikides tema toetuse tõttu USA juhitud sõjaoperatsioonidele Afganistanis ja Iraagis. Endise peaministri sõnul rõõmustas lahkumine Afganistanist kõiki džihadistlikke rühmitusi.

Üks Briti kõige pikaajalisemaid valitsusjuhte Blair oli võimul kümme aastat alates 1997. aastast. Ta lõi tiheda liidu USA presidendi George W. Bushiga nõndanimetatud terrorismivastases sõjas.

Tema kindel poolehoid üha ebapopulaarsematele sõjaoperatsioonidele Lähis-Idas võis olla üks määravatest faktoritest, miks ta tagasi astus 2007. aastal.

USA arutas taganemist Afganistanist ÜK-ga vähe või mitte üldse, väitis leiboristist Blair.

Lääs peab demonstreerima käegakatsutavalt, et tegemist ei ole «epohhiloova taganemisega», kirjutas ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles