Iraani president Raisi palus Jaapanil vabastada külmutatud varad

Copy
Ebrahim Rais
Ebrahim Rais Foto: Sobhan Farajvan

Iraani president Ebrahim Raisi kutsus pühapäeval Jaapanit üles vabastama Islamivabariigi varad, mis on USA sanktsioonide tõttu Jaapanis külmutatud.

«Iraani varade vabastamisega viivitamine Jaapani pankades on õigustamatu, ütles Raisi Iraanis visiidil viibivale Jaapani välisministrile Toshimitsu Motegile, teatati valitsuse kodulehel.

Jaapan ja ka Lõuna-Korea on mõlemad suured tehnoloogia eksportijad ning mõlemas riigis on hoiul miljardite dollarite väärtuses Iraani varasid.

USA endine president Donald Trump lahkus tuumaleppest ühepoolselt 2018. aastal ning taaskehtestas Iraani majanduse sügavasse kriisi tõuganud sanktsioonid.

Washington ütles juuli keskel, et lubab Iraanil kasutada külmutatud varasid võlgade tasumiseks Lõuna-Koreas ja Jaapanis, kuid kinnitas, et ei luba teha ülekandeid Teheranile.

Iraani ja maailma suurriikide vahel algasid läbirääkimised 2015. aastal sõlmitud tuumaleppe taaselustamiseks, kuid peatusid juuni lõpul. USA osales läbirääkimistel vahendajate kaudu.

Motegi saabus Teherani pühapäeval, olles külastanud Türgit ja Iraaki ning liigub edasi Katari.

Pressikonverentsil pärast kohtumist Raisiga ütles Motegi Jaapani ajakirjanikele, et kõigil visiitidel arutati olukorda Afganistanis pärast Talibani võimuletulekut.

Motegi ütles, et nõustub Iraani, Türgi ja Iraagiga vajaduses teha koostööd, et vältida Afganistani muutumist «suuremaks destabiliseerivaks faktoriks».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles