Merkel: Venemaa ei tohi kasutada Nord Stream 2 gaasijuhet relvana (2)

Postimees
Copy
Volodõmõr Zelenskõi ja Angela Merkel eile Kiievis.
Volodõmõr Zelenskõi ja Angela Merkel eile Kiievis. Foto: Sergey Dolzhenko/Epa/Scanpix

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel sõnas eile Kiievis, et Venemaale võidakse kehtestada täiendavad sanktsioonid, kui ta kasutab Nord Stream 2 gaasijuhet relvana Ukraina vastu.

Merkel ütles oma visiidil Kiievis Ukraina presidendile Volodõmõr Zelenskõile, et mõistab tema muret Nord Stream 2 projekti pärast. Zelenskõi on torujuhtme vastu, sest see ohustab tema sõnul Ukraina julgeolekut.

Angela Merkeli ja Volodõmõr Zelenskõi kohtumine.
Angela Merkeli ja Volodõmõr Zelenskõi kohtumine. Foto: SERGEY DOLZHENKO/POOL/Scanpix

Nord Stream 2 kulgeb läbi Läänemere ning kahekordistab Venemaa gaasieksporti Saksamaale.

Ukraina kardab, et Venemaa juhitud gaasijuhe tugevdab Moskva haaret piirkonna energiavarustuse üle. Pühapäeval toimunud ühisel pressikonverentsil kirjeldas Zelenskõi projekti Kremli geopoliitilise relvana, mis kujutab ohtu kogu Euroopale.

Merkel ütles, et kui gaasijuhet kasutatakse relvana Ukraina vastu, võib Saksamaa ja USA vahel sõlmitud lepingu kohaselt rakendada Moskva vastu sanktsioone, vahendab BBC News.

Angela Merkeli ja Volodõmõr Zelenskõi kohtumine.
Angela Merkeli ja Volodõmõr Zelenskõi kohtumine. Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/Handout via Reuters/Scanpix

Zelenskõi väljendas muret selle pärast, mis võib juhtuda kolme aasta pärast, mil lõpeb Vene gaasi tarnimise leping Ukraina torustike kaudu. Merkel, kes kõneles Venemaa presidendi Vladimir Putiniga reedel, lubas eraldada rohkem kui miljard dollarit Ukraina taastuvenergia sektori laiendamiseks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles